16. NOĆ MUZEJA 2021. – Narodni muzej Zadar

SAŽETAK

I ove godine odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar pripremili su bogat program za Noć muzeja koja se ove godine održava u petak, 29. siječnja 2021. Dio programa koji se odnosi na izložbe i stalne postave odvijat će se na klasičan način te će biti otvoren za posjetitelje od 18 do 22 sata i to prostori Kneževe palače i Gradske lože. Osim programa u statici, Narodni muzej će dio programa predstaviti na digitalnim platformama.

IZLOŽBE KOJE MOŽETE POSJETITI

KNEŽEVA PALAČA

Prizemlje

„Krš, grad i more“ interdisciplinarna izložba koju su zajednički pripremili odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar. Na tematskoj osnovi koja spaja krš, grad i more izborom predmeta iz muzejskog fundusa pričaju se priče koje rekonstruiraju identitetsku potku Grada Zadra u dodiru s neposrednom okolicom – krškim zaleđem, obalom i otocima.

U maloj izložbenoj dvorani može se pogledati humanitarna prodajna izložba pod nazivom „Humanost na djelu – 2021.“ u organizaciji Likovne udruge ART – FORUM – Zadar i NMZ. Riječ je o donaciji 30 umjetnika i umjetnica sa 36 prikupljenih likovnih radova, ostvarenih u različitim crtačkim, slikarskim, grafičkim i fotografskim izražajnim medijima. Sav prihod od prodaje djela bit uplaćen u Državni proračun za pomoć područjima stradalima u potresu koji je pogodio područje Siska, Petrinje i Gline.

I. Kat:

Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar" autora Hrvoja Perice uz koju će ići live stream stručno vodstvo kustosice Ivane Dražić s početkom u 18 sati na facebook stranici Kneževe palače.

GRADSKA LOŽA

Izložba „Fotografije ratnog razaranja Zadra“ u organizaciji odjela Muzeja grada Zadra. Riječ je o fotografijama iz ciklusa zadarskih fotografa koji su svojim radom tijekom obrane grada Zadra u Domovinskom ratu, nama danas, kao i generacijama nakon nas, omogućili uvid u jedno teško razdoblje grada Zadra, njegove okolice i stanovnika.

Izložba fotografije Ante Brkana „INTRA MUROS“ na Bedemima zadarskih pobuna u organizaciji Galerije umjetnina NMZ. Izložba sadrži trideset crno – bijelih fotografija nastalih uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i predstavlja vrijedno svjedočanstvo o vremenima koja su iza nas.

 

DIGITALNO

na mrežnim stranicama muzeja (www.nmz.hr), društvenim mrežama, instagram i facebook Narodnog muzeja Zadar i Kneževe palače te na službenom youtube kanalu Narodnog muzeja Zadar

  1. Virtualna izložba „Sve naše noći - vremeplov sudjelovanja Narodnog muzeja Zadar na manifestaciji Noć muzeja“ - u organizaciji Dokumentacijske službe NMZ.

Kako ove godinebilježimo 14. godinu od kada se Narodni muzej Zadar uključio u manifestaciju Noć muzeja smatrali smo da je to prilika za jednu malu retrospektivu svega što smo u proteklih 13 noći pripremili i s radošću podijelili sa zadarskom publikom.

  1. Video materijal „Kafić – mjesto konstruktivne dokolice zadarskih srednjoškolaca“ u organizaciji Etnološkog odjela. Kroz ovaj video uradak o kulturi ispijanja kave zadarskih srednjoškolaca davne 2014. godine razmišljamo o trenutnoj kulturi tzv. coffee to go na Kalelargi,  rivi, trgovima i ulicama tješeći se da je samo promjena stalna… pa tako i za nas dolaze bolji dani.
  2. Predstavljanje digitalnog kataloga „Donacija tapiserija Ivana i Ane Tomljanović“ autorice Marije Šarić-Ban. Katalog sadrži 38 fotografija tapiserija iz zbirke Tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović uz stručne tekstove o umjetničkim djelima/tapiserijama i radu umjetnika Ivana i Ane Tomljanović u mediju umjetničke tapiserije.
  3. Izložba „Crteži Ivana Palčića“ (iz fundusa Galerije umjetnina NMZ)Riječ je o vrijednoj zbirci crteža, pjesama, osobnih dokumenata i fotografija koju je umjetnik ostavio zadarskom muzeju.
  4. Vidcast „Muzeofonija - Noć Muzeja 2021.“

U prigodnoj epizodi vidcasta Muzeofonije povodom Noći muzeja aktualne teme komentirat će:

Natali Čop, viša dokumentaristica i kustosica Narodnog muzeja Zadar, Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar i Lorena Peroš, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Kneževe palače.  U ovoj Muzeofoniji pridružit će nam se i glumac Kazališta lutka Zadar Dragan Veselić koji će utjeloviti lik Girolama Luxarda. Ovu prigodnu epizodu #muzeofonije možete pogledati na portalu ZD1 i službenom youtube kanalu NMZ-a: https://www.youtube.com/channel/UCo4p3iQJhsBAy6CaqXZyWfg/videos