U četvrtak, 9. srpnja 2020. godine otvorena je izložba „Krš, grad i more“ iz fundusa Narodnog muzeja Zadar. Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr. sc. Renata Peroš.

Izložbu su zajednički pripremili odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar (Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, Galerija umjetnina, odjel Muzej grada Zadra, Dokumentacijska služba, Pedagoška služba).

Ovom izložbom u prvi plan je stavljen fundus Narodnog muzeja Zadar postavljen na tematskoj osnovi koja spaja krš, grad i more.

Prilikom otvorenja za predstavnike medija upriličeno je stručno vodstvo koje su proveli kustosi Narodnog muzeja Zadar, Snježana Vujčić Karlo, Hrvoje Perica, Jasenka Lulić, Nevena Štokić i Koraljka Alavanja.

Izložbu možete pogledati svakim danom od 9 – 20 sati.

 

KRŠ, GRAD I MORE

 

Oni prije nas, mi sami, kao i oni koji će doći – svi mi ostavljamo tragove svojih osobnosti i vremena u kojem živimo onima koji će nam se željeti približiti i razumjeti nas.

Zagledani u Zadar i njegovu širu prirodnu i društvenu okolinu, mi – kustosi Narodnog muzeja Zadar, ovom izložbom obuvamo muzejsku obuću pokušavajući hoditi našim korakom – kroz krš, uz more ili gradskim ulicama, nalazeći inspiraciju prvenstveno u predmetima i ilustrativnom materijalu koji su dio našeg muzejskog fundusa, a koji vape da upravo u ovom post ili interkorona vremenu izvire iz naših čuvaonica.

U vlastitoj obući je ipak najudobnije i korak nam je lak te joj se ubrzo i vraćamo obogaćeni za iskustvo pokušaja nošenja tuđe obuće.

Vama koji ćete pogledati našu izložbu i, naravno, ostati u svojoj obući, promislite da i ona može biti drugačija što ovisi o Vašem izboru i ponudi koja Vam se danas nudi.