Koncertni ured Zadar nakon tromjesečne stanke donosi prvorazredni kulturni događaj za kraj koncertne sezone.


Riječ je o prvom zajedničkom koncertu Bože Vreće i Edina Karamazova, kojima uskoro izlazi album pod nazivom Lachrimæ u izdanju diskografske kuće Croatia Records. Taj projekt, koji javnost s nestrpljenjem očekuje, ova će dva iznimna glazbenika prvi put predstaviti uživo na dva zadarska koncerta, u petak 19. te u subotu 20. lipnja u crkvi sv. Nikole.


Godine 1604. u Londonu je objavljena je zbirka skladbi Johna Dowlanda pod nazivom Lachrimæ (suze). U njoj skladatelj bilježi kako postoji više vrsta suza, od kojih suze koje izaziva glazba mogu biti ugodne, jer nisu svake suze izraz tuge, već ponekad i radosti i ushićenja.


Lipnja 2020. u Zadar dolaze Božo Vrećo i Edin Karamazov da nam izmame suze interpretacijama koje svojom nestvarnom ljepotom nadilaze zemlje, žanrove i stoljeća.


Gitarist i lutnjist Edin Karamazov opet nas uspijeva iznenaditi: u svojoj jedinstvenoj karijeri, u kojoj se može pohvaliti suradnjama s Elvisom Costellom, Jordijem Savallom, Renée Fleming ili pak Stingom, u Zadar nam premijerno dovodi Božu Vreću, "umjetnika anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca” kako je slavni New York Times opisao ovog lirskog tenora ogromnog vokalnog raspona i jedinstvenog vizualnog identiteta.


Ljekari starog svijeta su, prema teoriji o temperamentima, ljubav dovodili u vezu s crnom žuči, zbog stanja teške melankolije i razdražljivosti. Otud potječe i termin sevdah - od turske riječi sevda (ljubav), koja je preuzeta od arapske säwdā’ (crna žuč). Kao izvedenica, sevdalinka označava pjesmu goleme tuge, glas neizmjerne ljubavne boli i istovremenog uživanja u njoj. Uz nezaobilazne sevdalinke, program donosi tradicijske napjeve u rasponu od sefardskih židova, preko otoka Mljeta, Slavonije, do Makedonije i Turske.


---

Koncertna sezone 2019/2020

Pretplatnički ciklus

Crkva sv. Nikole

Petak i subota, 19. i 20. lipnja 2020. u 20 sati

80,00 KN, 70,00 KN