Edukativni program uz izložbu „Krš, grad i more“

Radionice uz vodstvo:

 • „Leptiri“ – radionice s naglaskom na građu leptira. Namijenjene su djeci u dječjim vrtićima i učenicima osnovnih i srednjih škola. Radionice se sastoje od teorijskog dijela u kojem se sudionicima objašnjava građa leptira te praktičnog dijela u kojem sami izrađuju leptire tehnikom prema njihovom odabiru (crtanje, kaširanje, otisak rukom, izrada od glinamola i dr.).
 • „Iška keramika“ – radionice u kojima se sudionicima objašnjava važnost iške keramike i način izrade. Pomoću dva lončarska kola, sudionici imaju priliku sami izraditi posudice od glinamola. Radionica je namijenjena svim dobnim skupinama.
 • „Pamtilica/memory“ – igra pronalaženja dvije iste sličice s motivima narodne nošnje sjeverne Dalmacije. Radionica se sastoji od teorijskog dijela o narodnim nošnjama i praktičnog natjecateljskog dijela s ciljem pronalaska više istih parova sličica. Namijenjena je svim dobnim skupinama.

Radionice se održavaju u terminima: srijedom od 16:00 do 19:00 sati i četvrtkom od 9:00 do 12:00 sati (vodstvo: Lucija Sekula) i prema najavi

 

Radionice uz najavu: najmanje 5 osoba

 • „Radionica zračnog kista“ – namijenjena je osobama starijima od 15 godina. Tematski je vezana uz izložbu „Krš, grad i more“. Koristeći različite šablone, sudionici zračnim kistom oslikavaju komad tkanine koji kasnije mogu ponijeti sa sobom kao uspomenu (vodstvo: Marija Šarić Ban).

Radionice bez vodstva (samostalne, za sve dobne skupine):

 • „Umjetnik na jedan dan“ – radionica samostalnog crtanja na štafelajima postavljenim u prostoru Kneževe palače. Tema radionica je Zadar i okolica – kako ga vide posjetitelji. Radionica „Umjetnik na jedan dan“ je tradicionalna samostalna radionica koja se održava u ljetnim mjesecima, a čija se tema prilagođava aktualnim  izložbama.
 • „Moja izložba“ – radionica u kojoj sudionici postavljaju „izložbu“ u predviđeni prostor („kućice“) prema zadanim kriterijima (prema boji predmeta, odjelu NMZ-a, vrsti predmeta, predmetima koje koristimo svakodnevno i dr). Za postavljanje izložbe koriste dostupne fotografije predmeta iz fundusa Narodnog muzeja Zadar. Nakon „postavljanja izložbe“ sudionici mogu objaviti svoju fotografiju na osobnom Facebook i/ili Instagram profilu uz #krsgradmore.
  NAPOMENA: Radionica se može održati i uz vodstvo.
 • „Što kažeš?“ – na zidu Edukativne dvorane svi posjetitelji će moći ispisati riječi karakteristične za Zadar i okolicu, ali i za grad/selo/mjesto iz kojeg dolaze (uz napomenu pored riječi za koji grad/selo/mjesto je ta ista riječ karakteristična).

Stručna vodstva za Kneževu palaču:

 • Audio vodič kroz izložbu dostupan na aplikaciji izi.TRAVEL
 • Besplatno stručno vodstvo za građanstvo srijedom u 19:00 sati
 • Najave stručnih vodstava uz plaćanje – na e-mail adresu pedagog@nmz.hr

Cijena radionica:

 • radionice uz posjet izložbi – 5, 00 kn
 • radionice bez posjeta izložbi – 10, 00 kn

Stručno vodstvo uz najavu – 150, 00 kn

Najave i informacije vezane uz radionice i vodstva: pedagog@nmz.hr (Kontakt osoba: Lucija Sekula)