U utorak 8. svibnja, muzikologinja Dora Dunatov održala je u prepunoj edukativnoj dvorani Kneževe palače vrlo zanimljivo predavanje pod nazivom Zadarski tanac kao novonastala tradicija. 

Primjetivši da je u posljednjih nekoliko godina zadarski tanac sve prisutniji na zadarskim trgovima, posebno ljeti u vrijeme turističke sezone, odlučila je svoj diplomski rad posvetiti ovoj temi. Prema njezinim saznanjima već je Ludvig Kuba krajem XIX. stoljeća zabilježio pjesmu Ljepšega tanca ne viđoh... dok su dosadašnja saznanja o ovoj pjesmi bila vezana uz Vladoja Bersu i njegov zapis iz 1907.godine. Popularizacijom klapske pjesme u 2. polovici XX. stoljeća i ova pjesma postaje sve pjevanija da bi krajem devedesetih godina zbog svoje jednostavnosti pomalo pala u zaborav. Tek iza Domovinskog rata dolazi do nekoliko koreografija vezanih uz ovu pjesmu (Badel, Milin, Baričić, Peša) no za sada ostaje otvoreno pitanje da li je ovu pjesmu i ranije pratio plesni izričaj.

Trenutno u Zadru postoje dva kulturnoumjetnička društva (KUD Zadarski tanac i KUD Sveti Donat) koja igraju zadarski tanac razlikujući se u svojim koreografijama. Nekolicina članova jednog i drugog KUD-a, studenti etnologije i kulturne antropologije sa svojom profesoricom Katicom Burić, muzikologinjom, nekoliko već spomenutih koreografa, mr.sc. Ivo Brkić, etnolog i etnokoreolog te prof. Ivo Nižić, glazbeni pedagog, skladatelj i dirigent, bili su poželjna i poticajna publika ovoj mladoj zadarskoj muzikologinji.

Fotogalerija