U srijedu, 6. ožujka 2019. u 18 sati,  u maloj dvorani Kneževe palače otvorit će se izložba TAJNE MUZEJSKIH ČUVAONICA – VODE u organizaciji Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar. Ovo je druga izložba u nizu iz ciklusa TAJNE MUZEJSKIH ČUVAONICA koje će se održavati povodom dana značajnih za zaštitu prirode.

Ovom izložbom, kao i popratnim predavanjima želi se skrenuti pozornost na značenje vode i vodnih resursa u održanju života različitih vrsta organizama u vodenim staništima. U tom smislu se i  Prirodoslovni odjel  pridružuje obilježavanju Svjetskog dana voda koji se od 1993. prema UN-ovoj rezoluciji obilježava svake godine 22. ožujka.

Izložbom su prezentirani preparati iz fundusa Prirodoslovnog odjela  - sisavci, ptice, gmazovi, vodozemaci, slatkovodne ribe, rakovi, mekušci i razne vrste kukaca koji žive u slatkovodnim staništima. Izložba se može razgledati do 14. travnja 2019.

Kao popratni dio izložbe, uz obilježavanje Svjetskog dana voda, u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero održati će se četiri popularna predavanja o životu u Vranskom jezeru VRANSKO JEZERO - SLATKA VODA KRAJ MORA. Predavanja su na programu u petak, 22. ožujka 2019. u 18 sati.

Predavanja:

Maja Ćuže Denona, dipl. ing. biol.: Utjecaj suša i zaslanjenja na Vransko jezero

Maja Bjelić, mag. oecol. et prot. nat.: Staništa kao dom, zaklon, odmorište...

Norma Fressel, dipl. ing. biol.: Riba ribi grize rep u Parku prirode Vransko jezero

Ivana Ribić, dipl. ing. biol.: Vransko jezero: voda koja znači život za ptice