Edukativna dvorana Kneževe palače bila je premala za sve koji su svojim prisustvom uveličali svečano otvorenje jedinstvene izložbe „Art terapijski procesi“ autora Jure Milina.

Riječ je o mladiću snažnog duha s Down sindromom, sportaš koji je ostvario vrhunske rezultate u plivanju, te je nastavio sa svojim sportskim životom u novom sportu taekwondou gdje također ostvaruje vrhunske rezultate. Osim što se bavi sportom, Jure piše pjesme i slika.   

Art terapija je psihoterapijska tehnika koja koristi kreativne procese  stvaranja likovnih radova da bi poboljšala i unaprijedila psihičko, mentalno i emotivno  stanje osoba bilo koje dobi.

Ovo je prva izložba ovakve tematike u Hrvatskoj nakon što je osnovan poslijediplomski specijalistički stručni studij Kreativnih terapija, smjer Art terapija na Akademiji za umjetnost i kulturu i Medicinskom fakultetu, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku  po programu George Washington Instituta Art terapije u Washington DC, SAD.

Prisutnima su se obratili predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije Suzana Periša, članica prve hrvatske Udruge za Art terapiju HART Magdalena Rubeša, Jurina mama Klaudija Milin, autor izložbe Jure Milin. Zadarska pjesnikinja Nikolina Mojić pročitala je dvije Jurine pjesme „Tramontana“ i „Ante Milin“ pjesmu koju je posvetio svom prerano preminulom bratu.

U glazbenom dijelu nastupili su Ante Valčić na saksofonu i Andrija Maltar na gitari koji su publiku svojim nastupom uveli u otkrivanje Jurinih misli i osjećaja vezanih uz njegovo preseljenje u novi dom.

Izložba ostaje otvorena do 24. siječnja 2019. godine, a svi koji izložbu pogledaju imaju priliku izraziti se  vizualno (bojom, oblikom, linijom ili mrljom) na platnu dojmova.

Jure nam je pokazao da ništa nije nemoguće, a mi mu želimo puno sreće u budućem sportskom, pjesničkom i likovnom radu.  

Fotogalerija ovdje.