Nakon premijernog predstavljanja u Modernoj galeriji u Zagrebu u siječnju prošle godine reprezentativna kolekcija Kallay stigla je i u Zadar.

U organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar u četvrtak, 11. travnja 2019. godine u Kneževoj palači svečano je otvorena Kallay Collection/Zbirka Kallay – Od crne zastave do crne linije.  

Izložbena djelatnost Narodnog muzeja Zadar, uz realizaciju izložbi Muzeja, otvaranjem izložbenog prostora u Kneževoj palači dobila je i jedan novi segment.

Sve više umjetnika odlučuje svoje izložbe predstaviti u Zadru, a ova izložba samo je još jedan pokazatelj da Kneževa palača s pravom nosi titulu kulturne atrakcije godine, a njenom obnovom Zadrani su dobili mjesto kulturnog okupljanja.

Prisutnima su se obratili kustosica izložbe Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar Koraljka Alavanja, kolekcionar Marko Kallay i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić koja je ujedno i otvorila izložbu.

Kolekcija Kallay obuhvaća vrhunska djela hrvatske moderne te hrvatske i regionalne avangardne i neoavangardne umjetnosti. Predstavljen je izbor iz kolekcije koji obuhvaća vrhunska djela hrvatske umjetnosti kroz 20. stoljeće. Na izložbi je zastupljeno preko 60 djela i 50 autora među kojima su Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Mato Celestin Medović, Ignjat Job, Juraj Plančić i mnogi drugi predstavnici moderne te autori i grupacije koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća kao što su EXAT 51 (zastupljen radovima Vlade Kristla, Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srneca), Gorgona (Dimitrija Bašičevića-Mangelosa, Miljenka Horvata, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Josipa Vanište), Grupa šestorice autora (Borisa Demura, Željka Jermana, Vlade Marteka, Svena i Mladena Stilinovića) zatim Ivo Gattin, Tomislav Gotovac, Goran Trbuljak.

Na izložbi se može pogledati i antologijska slika hrvatske moderne autora Ljube Babića Crna zastava iz 1916. godine.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Zadra i Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ostaje otvorena do 25. svibnja 2019. godine.

Fotogaleriju pogledajte ovdje