U povodu stote godišnjice rođenja majstora zadarske i hrvatske fotografije Ante Brkana, u petak, 26. listopada 2018. u Kneževoj palači svečano je otvorena izložba „Magično u svakodnevnom“ u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Antu Brkana kao i njegovog mlađeg brata Zvonimira, povijest fotografije prvenstveno pamti kao vrhunske umjetničke fotografe, samouke majstore koji su uspjeli iz razrušenog poslijeratnog Zadra vinuti se do samih vrhova svjetske umjetničke fotografije. Obojica su stekla titule "ekselencije fotografije" i u sredini u kojoj su proveli cijeli svoj život teško su dolazili do zasluženih priznanja. No ono što je važnije od nagrada i bitnije od mišljenja sredine je upravo njihova nevjerojatna ostavština.

Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar posjeduje najveći broj fotoreportažnih negativa majstora zadarske i hrvatske fotografije Ante Brkana. Njegov značaj nadilazi lokalne okvire i predstavlja zadarsku fotografiju na nacionalnoj i svjetskoj razini kao trajni doprinos fotografskom mediju.

Izložbu je otvorila voditeljica Galerije umjetnina i kustosica izložbe Nevena Štokić, a ostaje otvorena do 11. prosinca 2018.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje