I ove godine Narodni muzej Zadar priključuje se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2018. Kao svoj prilog zadanoj temi  „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“ posebno izdvajamo dva audio vodiča stalnih izložbi, interaktivno upoznavanje s fortifikacijama u Malom arsenalu te prijenos uživo iz Galerije umjetnina „Kustosi na mreži“ na muzejskom Facebooku. Detalji u članku.

 

O manifestaciji:
 Međunarodni dan muzeja 18. svibnja obilježava se u muzejima diljem svijeta još od 1977. godine na inicijativu ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje). Muzejska zajednica Hrvatske na inicijativu Muzejskoga dokumentacijskog centra uključena je u ovu manifestaciju od 1980. godine. Manifestacija pruža muzejima jedinstvenu priliku da organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovore o preporučenoj temi koja je u ulozi promocije novih izazova javnog djelovanja suvremenoga muzeja.

Tako je ovogodišnja tema manifestacije „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“.

Tom temom pred muzeje, koji komunicirauju različite baštinske sadržaje zastupajući interese svih društvenih skupina, postavljen je izazov da ih na nove načine učine općim dobrom. Komunikacija je ove godine posebice usmjerena na pojedinačnog posjetitelja. Njemu muzeji u današnjem vremenu nude nove komunikacijske modele putem kojih ga nastoje izravno/osobno zainteresirati za sadržaje, educirati, učiniti angažiranim, zabaviti.

U tom smislu i Narodni muzej Zadar razvija metode i načine kojima korištenjem suvremenih tehnologija želi publici približiti raznovrsnost i bogatstvo baštine o kojoj skrbi. Stoga u okviru zadane teme ove godine posebno ističemo:

dva audio vodiča na platformi izi.TRAVEL

multimedijalni posjetiteljski centar Mali arsenal

prijenos uživo na muzejskom Facebook-u Kustosi na mreži

 

Prvi audio vodič vezan je uz stalnu izložbu odjela Muzej grada Zadra  „Šest salonskih priča“, postavljenoj na prvom katu Kneževe palače. Audio vodič je na hrvatskom i engleskom jeziku te posjetiteljima nudi  mogućnost  upoznavanja s poviješću plemićkih obitelji iz Zadra kroz 18. i 19. st.: Vodič je na poveznici:   https://izi.travel/en/browse/1abe041c-7144-415a-b955-a093869c4525?passcode=namuz   

 

Drugi je audio vodič uz izložbu  „Izbor iz zbirki Galerije umjetnina“ postavljenoj u Galeriji umjetnina, Medulićeva 2. Vodič  je na hrvatskom jeziku u šest tematskih cjelina posjetitelju nudi upoznavanje s edukativno i problemski postavljenim izborom umjetnina iz galerijskog fundusa koje kronološki obuhvaćaju  period od 19. st do suvremenosti.

Vodič je na poveznici: https://izi.travel/en/8bef-izbor-iz-zbirki-galerije-umjetnina/hr

Korištenje audio vodiča je besplatno i moguće je direktnim pristupom izi.TRAVEL platformi na webu ili još bolje,  posjetom izložbama i preuzimanjem aplikacije QR & Barcode Scanner te skeniranjem koda na  info pultu izložbenih prostora.

 

 

Multimedijalni, izložbeni i virtualni centar za posjetitelje Mali arsenal  kao polazna točka kulturne  rute "Zadar - grad - utvrda" nudi interaktivan način prezentacije razvoja zadarskih fortifikacija.

Posjetitelj biva  uvučen u temu s pomoću vizualnih impresija, raznovrsnih i zanimljivih informacija  koje potiču na edukaciju kroz igru i istraživanje. Razvoj zadarskih utvrda prezentiran je uz pomoć  3D projekcije   vizualizacije gradskih zidina kroz četiri vremenska razdoblja; putem interaktivne podne projekcije te korištenjem multitouch ekrana na kojma se nalaze interaktivne aplikacije (kviz, slagalice). Na poslijetku, posjetitelja se navodi na izlazak iz prostora arsenala i upoznavanje stare jezgre grada uz korištenje mobilne aplikacije „Zadar Walking Guide“ dostupne za downloadanje. Nakon što posjetitelji s upaljenom aplikacijom obiđu svih 16 „skrivenih“ lokacija i aplikacija im o tome izda potvrdu, ostvaruju jednokratnih 50% popusta na ulaznice u Narodnom muzeju Zadar, Arheološkom muzeju Zadar, Muzeju antičkog stakla i Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju Zadar. Osim toga, kad korisnik posjeti sve lokacije otključava mu se mogućnost podijeliti svoje dostignuće na društvenim mrežama.

Facebook live  Kustosi na mreži (prijenos uživo)

U petak, 18. 5. 2018. u 13 i 14 sati  na muzejskom Facebooku pratite prijenos uživo Facebook live Kustosi na mreži  https://www.facebook.com/narodni.muzej.zadar?ref=hl 

Kustosice Galerije umjetnina ispričat će vam manje poznate priče iza poznatih umjetnina prezentiranih na izložbi „Izbor iz zbirki Galerije umjetnina“. Facebook live odlučili smo koristiti kako bismo većem broju posjetitelja omogućili pristup i kako bi nas istovremeno moglo pratiti svih 2058 pratitelja Facebook stranice Narodnog muzeja Zadar.

Na ovaj način posjetiteljima omogućujemo aktivno sudjelovanje te Vas  pozivamo da poslušate priče i uključite se svojim reakcijama i komentarima. O kojim je poznatim umjetninama riječ i koju priču nose sa sobom saznajte u prijenosu uživo iz Galerije umjetnina – u  13h razgovor vodi kustosica Koraljka Alavanja, a u 14 h kustosica Nevena Štokić.

Etnološki odjel (Gradska straža)

Na Međunarodni dan Muzeja, 18.5.2018., izišli smo iz Etnološkog odjela (Gradska straža) s našim publikacijama i suvenirima u susret Vama – prolaznicima. Možda nikada ne biste ušli u naš prostor jer Vas tema ne zanima, ali ovako, na ulici, Vama na putu, ipak ćete zastati i pogledati…

Možda, tko zna, netko postane i naša stalna publika.

Radno vrijeme Kneževe palače na Međunarodni dan muzeja je od 10 do 20 sati.