ETNO DANI tradicionalna je kulturna manifestacija u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije. Prvotno zamišljena kao Smotra folklora Zadarske županije inicirana je 2012. godine, te s godinama uključuje sve veći i raznovrsniji broj sudionika, promijenivši naziv u ETNO DANE. Nastupi kulturno umjetničkih društava nadopunjavaju se sa dodatnim sadržajima i programima vezanih uz narodne običaje.

Program ovogodišnjih ETNO DANA predstavili su voditeljica Etnološkog odjela NMZ-a dr.sc. Jasenka Lulić-Štorić i voditeljica Pedagoške službe Lucija Sekula na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine u edukativnoj dvorani Kneževe palače. 

Kulturna manifestacija ETNO DANI priređuje se osmu godinu za redom te će se tijekom ožujka, travnja, svibnja 2019. godine odvijati u različitim muzejskim prostorima i na nekoliko lokacija stare gradske jezgre.

Raznolikost i bogatstvo seoske tradicijske kulture ovoga kraja javnosti će se prezentirati kroz različita događanja: edukativne radionice, zabavne igre, pričaonice, izložbe i filmske projekcije, radionicu glazbeno-plesnog folklora, etno performans, degustaciju tradicijske hrane te na koncu kao vrhunac manifestacije, Etno dani završavaju dvodnevnim nastupom KUD-ova na Smotri folklora.

Smotra folklora izvrsna je prilika da se kroz nošnju, ples i pjesmu upoznamo s raznolikostima dinarske i jadranske tradicijske kulture sjeverne Dalmacije (Zadarske županije).