Nakon gotovo četiri godine, 17. prosinca 2014. godine, Kneževa palača zatvara vrata za posjetitelje i to zbog realizacije projekta "Obnova i turistička valorizacija kulturno-turističkog kompleksa Kneževe palače". Koordinator projekta je Grad Zadar, partneri su Narodni muzej Zadar, Turistička zajednica grada Zadra, Agencija za razvoj Zadarske županije - ZADRAnova i Sveučilište u Zadru. Provedba ovog projekta, odobrenog za financiranje na natječaju za razvoj poslovne infrastrukture, iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013., započela je 2. listopada ove godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 37.799.651,00 kuna, uz 95% sufinanciranja, a projekt će se provoditi 24 mjeseca. Projekt ima za cilj stvaranje prepoznatljivosti novog integriranog kulturno-turističkog proizvoda Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju Kneževe palače. Projekt rješava dugoročne potrebe grada, županije, te institucija u kulturi i turizmu za prezentacijom kulture na moderan, inovativan i atraktivan način, čime se podiže konkurentnost novog kulturno turističkog proizvoda, a što je direktan poticaj poduzetništvu čije usluge predstavljaju nastavak sveukupne turističke ponude grada. Rekonstrukcijom Kneževe palače ovaj dio Zadra postat će novi društveni, kulturni i turistički centar grada.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić kaže kako ovim zatvaranjem Kneževe palače zapravo započinju pripremni radovi na budućem gradilištu.

- Do kraja ovog mjeseca, odnosno prije blagdana objavit ćemo javnu nabavu za radove na Kneževoj palači, što podrazumijeva odabir izvođača. To iziskuje najviše vremena i uobičajeno je da taj postupak traje oko dva mjeseca, uključujući i žalbene rokove. Po našim procjenama izvođač radova trebao bi biti odabran krajem veljače, odnosno vjerojatnije početkom ožujka sljedeće godine. Naravno, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti koje bi taj rok mogle odužiti, no nadamo se da toga neće biti. Do tada će biti pripremljeno gradilište u Kneževoj palači, zaključuje Erlić.

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš kaže kako zatvaranjem Kneževe palače za posjetitelje, Narodni muzej nastavlja s radom u postojećim prostorima, onako kako je i planirano za 2015. godinu, a to znači u Gradskoj loži, Muzeju Grada i Galeriji umjetnina, koja je u završnoj fazi uređenja.

Podsjetimo, Grad Zadar je sredstva za ovaj projekt dobio među 15 drugih projekata u Hrvatskoj, koji će se financirati iz strukturnih fondova EU.