Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organizira natječaj u povodu Dana Zadarske županije 2021.

Županijo, sretan ti rođendan!

Natječaj je namijenjen djeci u dječjim vrtićima i učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije.

Tema natječaja: nepoznata i manje poznata prirodna i kulturna bogatstva Zadarske županije.

Tema natječaja je prikazati prirodne i kulturne karakteristike u neposrednom okruženju sudionika za koje smatraju kako su bitni za prepoznatljivost Zadarske županije (npr. stara crkva u mjestu stanovanja sudionika, trg u središtu mjesta koji ima svoju povijest, bistro more, osobe koje znaju priče o svemu, prostori koji su jedinstveni i dr.). U natječaju se ne traže općepoznate karakteristike Zadarske županije (kao što su crkva sv. Donata, Pozdrav suncu, Morske orgulje, katedrala sv. Stošije i dr.).

Natječaj nije likovno ograničen, sudionici mogu odabrati žele li poslati likovni, literarni ili video uradak. Mogu napraviti i makete prostora za koji smatraju kako odgovara temi natječaja.

Rad može biti individualan ili grupni. Svaki sudionik, odnosno grupa može poslati maksimalno jedan rad.

Pristigli radovi bit će izloženi u Edukativnoj dvorani Kneževe palače od 12. travnja, 2021. godine. Pristigli radovi koji ne odgovaraju temi natječaja također će biti izloženi, ali ne ulaze u odabir za najbolji rad.

Termini natječaja:

- natječaj traje od utorka, 16. veljače, 2021. godine do ponedjeljka, 29.ožujka, 2021. godine

- otvorenje izložbe pristiglih radova - ponedjeljak, 12. travnja u 12:00 h u Edukativnoj dvorani Kneževe palače

- dodjela nagrada - ponedjeljak, 12. travnja, 2021. godine, prilikom otvorenja izložbe pristiglih radova

Detalji natječaja:

- svrha natječaja je okupiti na jednom mjestu manje poznate i nepoznate prirodne i kulturne karakteristike Zadarske županije viđene očima najmlađih generacija.

- na natječaj se mogu prijaviti svi učenici u osnovnim i srednjim školama i djeca u dječjim vrtićima s područja grada Zadra i Zadarske županije, odnosno svi zainteresirani od 3 do 19 godina.

- pristigli radovi bit će podijeljeni u četiri starosne kategorije: djeca u dječjim vrtićima; učenici u nižim razredima osnovne škole (razredna nastava); učenici u višim razredima osnovne škole (predmetna nastava); učenici u srednjim školama.

- u svakoj starosnoj kategoriji odabrat će se najbolji rad čiji autor osvaja prigodnu nagradu.

- pristigli radovi će se ocijenjivati prema kriterijima: usklađenost sa zadanom temom natječaja, samostalnost pri izradi rada, dob djeteta i njegove mogućnosti, tehnička izvedba, originalnost/kreativnost i bogatstvo rječnika i stila.

- za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja.

- literarni rad podrazumijeva pjesmu, priču, sastav ili pismo.

- video uratci mogu biti snimani i mobitelom i videokamerom, u trajanju od maksimalno 15 minuta.

- pri izradi makete dozvoljeni su svi načini modeliranja.

- svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika/djeteta, razred/godine djeteta, naziv i adresu škole/dječjeg vrtića, kontakt odgovorne osobe.

- slanjem rada sudionici pristaju na objavu imena autora i rada na stranicama Narodnog muzeja Zadar i korištenje istih u svrhu natječaja „Županijo, sretan ti rođendan!“.

- svi sudionici dužni su priložiti ispunjenu privolu za sudjelovanje koja se nalazi na linku: http://nmz.hr/files/file/pdf/Privola-dijete.pdf.

- radove ocjenjuje prethodno formiran ocjenjivački žiri Narodnog muzeja Zadar

- radovi se šalju ili donose osobno zaključno s ponedjeljkom, 29. ožujka, 2021. godine, na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III bb, 23000 Zadar, s naznakom „Za natječaj „Županijo, sretan ti rođendan!“

- radovi se mogu poslati i na email adresu: pedagog@nmz.hr

Radujemo se Vašem sudjelovanju i ove godine!