Tema ovogodišnje Noći muzeja je - Velike obljetnice hrvatskih muzeja, a upravo 2020. godine Narodni muzej Zadar proslavit će 188. rođendan.

Program osim stalnih postava uključuje i gostujuće izložbe, prezentacije, predavanja, stručna vodstva i druge zanimljivosti.


Stalni postav: Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar

Zadar - koliko ostaje u kulturno-povijesnim i umjetničkim djelima od grada kojeg mijenjaju povijest, vrijeme i ratovi.

Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga.

Rat je još trajao, a već su bila započela istraživanja dijelova Kneževe palače. Izloženi eksponati govore o ljudima i vremenu, o trajanju koje se odnosi na samo jedan dio zadarske povijesti koje obuhvaća nekoliko stoljeća, a vaša pažnja i razumijevanje složiti će ih u cjelinu.

Pridružite nam se u otkrivanju izvanrednih priča iz bogate povijesti grada Zadra. Ne možemo putovati natrag kroz vrijeme, ali imamo predmete iz prošlosti koji su za nas sačuvani. Predmete koji imaju priču koju treba ispričati. Upoznajte knezove Posadarske, obitelj Borelli, otkrijte tajnu iza portreta obitelji Nassis, otkrijte jedan Zadar.

Autor koncepcije: Hrvoje Perica, prof.

Dvorane prizemlja: Izložba RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti

Kroz šest izložbenih dvorana Kneževe palače radovi Davora Sanvincentija nastali u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije posjetitelja vode kao kroz priču.  Čitav prostor  pretvara se u trodimenzionalno polje senzornih podražaja, osjećaja, iskustva, koji propituje pojmove vremena, bivanja, percepcije... Djela nas suočavaju s odnosom materijalnog i nematerijalnog te otvaraju novi pogled u iščitavanju „tajni“ svijeta ili uranjanju u meditativno iskustvo. Hoćemo li se prepustiti i otvoriti novim spoznajama, ostaje na nama.

Davor Sanvincenti / 1979 / multimedijalni je umjetnik i dobitnik brojnih nagrada, među kojima su Nagrada Radoslav Putar 2010. za najboljeg umjetnika do 35 godina i HT nagrade (Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski Telekom) 2008. i 2017.

Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u 19h

Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u 21h

Organizator: Galerija umjetnina NMZ

 

Edukativna dvorana: Izložba – Povijest kompjutera – kroz muzejske uzorke zadarskih tvrtki

Izložba sadrži četiri dijela:

- mehanička računala i pomagala od pedesetih godina do danas

- elektronička računala zadarskih tvrtki

- kućna računala iz osamdesetih

- PC računala sa kraja osamdesetih te kutak sa živim računalima iz osamdesetih sa igricama.

Od zadarskih instalacija, najznačajniji su eksponati stari pedesetak godina, koji su svjedoci kompjuterizacije zadarskih tvrtki, u korak sa svijetom. U prvom redu Tankerske plovidbe i Dalmatinske banke, iz Zadra. Izložbu upotpunjuju i povijesna računala sa FER-a.

Organizator: NMZ i Željko Škara

Mala izložbena dvorana: Izložba - Tajne muzejskih čuvaonica – planine

Izložba je postavljena kao četvrta u nizu ovogodišnjeg niza izložbi „Tajne muzejskih čuvaonica“ koje se održavaju povodom dana značajnih za zaštitu prirode. Nizom izložbi kroz 2019. godinu prikazani su brojni predmeti grupirani prema staništima u kojima dolaze. Na ovoj izložbi prikazali smo životinje planinskih staništa, ali i životinje koje u planinama nalaze svoje utočište.

Organizator: Prirodoslovni odjel NMZ