U četvrtak, 8.ožujka, u edukativnoj dvorani Kneževe palače, studenti Muzeologije s Odjela za antropologiju s  Florida Gulf Bay Sveučilišta i učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar otkrivali su kroz interaktivnu radionicu sličnosti i razlike u izradi zalistavca, ukrasnog plastrona i Seminole patchwork tehnike ukrašavanja odjeće.

Ova radionica je rezultat suradnje Odjela za antropologiju s Florida Gulf Bay Sveučilišta, Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar. Ovo je odličan način koji pokazuje važnost tradicijskih kultura u globalnom društvu, njihovo očuvanje i suvremenu primjenu.

Na početku radionice voditeljica Etnološkog odjela je ukratko predstavila zalistavac. Zatim je slijedila projekcija i kratko predavanje nastavnica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar, Ivane Vitlov i Kate Prskalo. Projekcija i predavanje pokazali su kako zalistavac može postati „in“ i to primijenjen kao tekstilni predmet i kao nakit.

Studenti antropologije s Gulf Bay Sveučilišta obradili su patchwork tehniku ukrašavanja odjeće Seminola plemena približivši kroz projekciju njihovu kulturu odijevanja, promjene u odijevanju i prilagodbu suvremenim društvenim potrebama. Kroz BINGO igru, koja se odvijala u vrlo opuštenoj atmosferi učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar morali su odgovoriti na pitanja vezana uz projekciju. S patchwork tehnikom upoznali su se koristeći raznobojni papir umjesto tekstila. Iskoristili su ga i za oblačenje lutkica koje su u floridskoj sredini omiljeni suvenir.

 Na radionici je sudjelovalo jedanaest studenata s Florida Gulf Bay Sveučilišta i osmero učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar.

Fotogalerija