U Kneževoj palači, u  petak, 15. listopada 2021. otvorena je izložba koja daje prikaz trideset godina rada Europana Hrvatska na provedbi međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja. Poseban je naglasak na rezultate natječajnog ciklusa Europan 15 provedenog 2020. godine na lokaciji naselja Ždrijac u Ninu.

Izložba se održava u organizaciji Europana Hrvatska i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a uz potporu Grada Nina, Društva arhitekata Zadra i Narodnog muzeja Zadar, a podijeljena je u tri cjeline:

            - 30 godina Europana u Hrvatskoj

            - Radovi hrvatskih arhitekata nagrađeni na europskim lokacijama

            - Natječajni radovi ciklusa Europan 15 za lokaciju naselja Ždrijac u Ninu.

Pobjednički rad za lokaciju naselja Ždrijac u Ninu predstavit će prvonagrađeni tim.

Prvim dijelom izložbe Europan Hrvatska obilježava 30 godina aktivnog djelovanja u sklopu paneuropske platforme Europan. Na 21 panelu prikazan je izbor nagrađenih radova na hrvatskim lokacijama u gradovima Zagreb, Zadar, Osijek, Vukovar, Rovinj, Sisak, Rijeka, Split, Opatija, Dubrovnik, Šibenik, Karlovac i Nin.

Drugi dio izložbe, na 22 panela pruža pregled svih nagrađenih radova hrvatskih autora na Europanovim natječajima diljem Europe.

Izložba radova natječaja EUROPAN 15 za lokaciju Naselje Ždrijac u Ninu predstavlja treći dio izložbe. Natječaj se provodio u razdoblju 2018. – 2020. godine, na temu PRODUKTIVNI GRADOVI / 2;  Resursi – mobilnost – pravednost. Na natječaj je pristigao 21 rad autorskih timova iz 10 zemalja Europe, a sudjelovalo je ukupno 87 natjecatelja iz Europe i svijeta. Naručitelj natječaja je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a provoditelj Europan Hrvatska. Posebno su istaknuti radovi koje je odabrao deveteročlani međunarodni ocjenjivački sud, i to SOFT BUFFERS, 1. nagrada (autorski tim Irena Bakić, Mirna Udovčić, Iva Jelinčić, HR), MOVEnIN, 2. nagrada (autorski tim Dajana Štukar Živković, Ivan Kutija, Mateja Valentić, Korina Kljajić, Marin Živković, HR) te A MOMENT APART, posebno priznanje (autorski tim Jimena Alonso Diaz, Cristina Sánchez Bueno, Pablo Rodríguez, ES).

Autori postava i dizajna izložbe su Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska, Mirko Buvinić, član Nacionalnog odbora Europana Hrvatska i Matej Korlaet, dizajner.

Prisutnima su se obratili Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska, Ingrid Gojević iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a u ime Grada Nina viša savjetnica za kulturu i informiranje Marijana Ramov. Izložbu je otvorio Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Izložba ostaje otvorena do 25. listopada 2021.