U utorak, 29. rujna 2020. godine s početkom u 19 h u Kneževoj palači Narodnog muzeja Zadar otvorena je izložba "Hrana na crtežima Federica Fellinija". U Koncertnoj dvorani braće Bersa s početkom u 20 sati održana je projekcija filma Amarcord.

Hrana na crtežima Federica Fellinija

„Hrana na crtežima Federica Fellinija” sastoji se od 19 djela koje je režiser izveo u različitim fazama svoje karijere, i to ne uvijek u eksplikativne svrhe, da svojim suradnicima dočara neku scenu ili kostim.
Značajan dio ove zbirke su crteži iz čuvene „Knjige snova”, dnevnika sanjanja kojeg je Fellini vodio tridesetak godina, a trenutno je izložen u Muzeju Grada Rimini.

Izložba je ostvarena zahvaljujući Upravnom odjelu za kulturu regije Emilia-Romagna, Kinoteci Općine Rimini, gastro-muzeju Casa Artusi, u organizaciji Talijanskog instituta kulture u Los Angelesu prigodom proslave stote godišnjice Fellinijevog rođenja.

Čitavo Fellinjevo djelo temelji se na djetinjstvu i sanjanju, a tako se i hrana, prikazana na crtežima koji čine ovu izložbu, pridružuje istom imaginariju. Tome u prilog govori i jedna upečatljiva priča Tonina Guerre iz predgovora knjige Marie Maddalene Fellini „Za stolom sa Fellinijem – Oskarovski recepti njegove sestre Maddalene”:

Kad god bi Federico naslonio vilicu na rub tanjura sa špagetima, uvijek bi mu nekako kapljica umaka pošpricala kravatu. Giulietta bi vikala na njega razrogačenih očiju. Ali bilo je i goreg. Jedno jutro bili smo na izlasku iz bara Canova na Piazzi del Popolo i baš u tom trenutku konobar je naslonio na šank košaru peciva s mortadelom.
- Ne može se odoljeti mortadeli – kaže mi Federico.
- Ja sam sit.
- I ja...ali mortadela ima okus po našem djetinjstvu.
- Kupi onda jedno da podijelimo.
Tako je i napravio. Dok je pokušavao prepoloviti pecivo, komadić masti poleti u zrak i padne Felliniju na leđa. Brzo smo otišli kući da damo jaknu kućnoj pomoćnici na čišćenje, ali dočekala nas je Giulietta i odmah se bacila na kauč vičući: „Pa ti si prvi čovjek na svijetu koji se uspio zamastiti i po leđima!”
Federico je snuždeno sjeo kraj nje i tiho rekao: „Ali uvijek je zadovoljstvo biti u nečemu prvi.”

 

"Suradnja između Narodnog muzeja Zadar i Talijanskog instituta za kulturu traje već niz godina. Tijekom te suradnje organizirano je niz projekata.  Teško je sada navoditi sve projekte te ću stoga izdvojiti samo neke od njih koji su održani zadnjih godina. Izložba kostima iz Verdijevih opera  „Hommage: Giuseppe Verdi" organizirana je povodom primanja Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, a bila je postavljena u tada neobnovljenim prostorima Kneževe palače koju je Narodni muzej Zadar u to vrijeme koristio kao izložbeni prostor. Međutim nedefiniranost prostora završnim materijalima pokazala se kao idealan prostor za organizaciju izložbi takve vrste.
Valja spomenuti i izložbu Talijanski pejzaž u fotografiji održanu 2014. godine također u istim prostorima. Naravno, jedna od značajnijih suradnji je i izložba posvećena filmskoj divi Sophiji Loren "Ieri, Oggi, Sophia - portreti jedne dive" organiziranu u prostorima Muzeja grada Zadra prilikom koje je prezentiran i dokumentarni film o istoj.
Izložba je koncipirana u tri cjeline koje među ostalim govore i na materijalu na kojem su nastali reproducirani crteži koji se mogu vidjeti na izložbi. Dakle, jedan dio crteža je na papiru, dio je na ubrusima od tkanine, a treći dio su crteži iz tzv. Fellinijeve Knjige snova.
Fellinijevi crteži su predlošci koje će autor kasnije koristiti prilikom realizacije svojih filmskih ostvarenja.
Želja nam je bila približiti ovaj nepoznati dio umjetničkog opusa Federica Fellinija zadarskoj publici uz projekciju njegova kultnog filma Amarcord na čemu smo neizmjerno zahvalni Talijanskom institutu za kulturu." – kustos izložbe Hrvoje Perica, dipl. pov. umj. i prof. povijesti.