U nedjelju, 23. kolovoza s početkom u 11 sati u Kneževoj palači otvorena je izložba Mile Nekića „Žrtve totalitarnih režima“ u organizaciji Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne „Termiti“ i Narodnog muzeja Zadar. 

Prisutnima su se obratili autor izložbe Mile Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić te zadarski župan Božidar Longin. Izložbu je otvorio gradonačelnik Zadra i član Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne „Termiti“ Branko Dukić.

Izložba ostaje otvorena do 6. rujna 2020. godine. Ulaz na izložbu je besplatan.

„Ovu izložbu pod imenom „ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA“ posvećujem svim žrtvama totalitarnih režima, fašista, komunista, nacista, bez obzira na boju kože, nacionalnost i vjersku pripadnost.“

Mile Nekić

Ova izložba drugo je predstavljanje slikarstva Mile Nekića u Zadru, nakon njegove premijerne izložbe u Galeriji umjetnina 1995., kada se predstavio slikama i crtežima nastalima u ekspresionističkoj maniri. U Nekićevom novom ciklusu slikarsko platno postaje veliko polje titrave površine boje na koje se smještaju stilizirane ljudske figure i skeleti svedeni na razinu piktograma. Kako i dr.sc. Travirka u svom predgovoru naglašava „Duboko proživljeno (...) ovo slikarstvo nije vezano samo za lokalitete svog nastanka, već postaje simbolom drame i tragedije rata.“ Djela autor posvećuje žrtvama totalitarnih režima, a prikazuje ih kao likove-sjene,  stilizirane, dehumanizirane figure na stratištima, kao kosti u zajedničkim grobnicama-jamama. Ljudske siluete, lubanje i brojne oči ritmično postavljene po površini prate nas sa slika vrlo sugestivno, unoseći  nelagodu i uvodeći nas u proživljenu traumu. Ne možemo se ne zapitati koga proganjaju oči iz mraka, lubanje s jednim, dva, tri, četiri oka...

Svatko od nas u sebi nosi sve, ili kako indijanska poslovica kaže; svatko od nas u sebi ima dva vuka, jednog dobrog i jednog zlog, a pobjeđuje onaj kojeg hranimo. Ova izložba posvećena žrtvama totalitarnih režima podsjeća nas upravo na to. Svaki umjetnički rad, pa i onaj koji se referira na prošlost, odraz je vremena u kojem autor živi, drušvenih okolnosti koje ga okružuju i inspiriraju. Živimo u vremenu kada u Europi i svijetu imamo rastući ekstremni nacionalizam, podjarivanje netrpeljivosti prema drugome i drugačijem, podizanju ograda i žica na putu onima koji bježe od rata, od bombi, od režima koji im ograničavaju slobode. Uvijek je netko nekome drugi i kao takav loš, pokvaren, nepodnošljiv i kriv. Tako nas barem uče, a mi ih brojimo, dijelimo, razvrstavamo - mi, vi, oni, dostojni i nedostojni... Stoga, kao promatrači Nekićevih slika koje obiluju snažnim simbolima stradanja, ne možemo se svatko za sebe ne upitati: doprinosimo li sprječavanju ili širenju ideja koje potiču mržnju prema drugome i stvaranju nekih novih totalitarnih režima. Tko je na kraju žrtva, a tko krivac? Sjetimo se poslovice o vuku; odgovornost je na nama, za svoje postupke, na koncu, odgovaramo sami. Ako zakrvarimo ruke, nas će dok tonemo u san, umjesto sa Nekićevih slika, lubanje i oči pratiti iz tame.

Mile Nekić rođen je 2. srpnja 1947. godine u Tompojevcima kod Vukovara. Napustio je Hrvatsku 1969. godine i otišao u Australiju gdje je sudjelovao u političkim aktivnostima u korist istine o hrvatskome narodu i stvaranju države Hrvatske. Godine 1979. je uhićen, lažno optužen i  osuđen na 15 godina strogog zatvora za terorističku aktivnost. Tijekom trajanja zatvorske kazne završio je umjetničku akademiju East Sidney Technical College. 1988. godine pušten je na slobodu, 1991. vraća se u domovinu i pristupa u redove ZNG, Osijek. Član je Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Hrvatskog društva političkih zatvorenika te dobitnik odličja: Spomenice Domovinskog rata 1990. – 1992., Spomenice Domovinske zahvalnosti, Medalje Bljesak, Reda hrvatskog pletera, Reda hrvatskog trolista i Reda Stjepana Radića. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek.

SAMOSTALNE IZLOŽBE
1988. The Works Gallery, Paddington, Sydney
1989. DC Art Gallery, Woollahra, Sydney
1994. MGC Fortezza, Zagreb
1995. Galerija likovnih umjetnosti, Osijek
Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar
Narodna i radnička knjižnica, Đurđenovac
1997. Galerija Hrvatskog narodnog kazališta, Osijek
Galerija KUNA, Osijek
1999. Galerija Hrvatskog narodnog kazališta, Osijek
2000. Galerija likovnih umjetnosti Osijek
Dom hrvatskih branitelja, Vukovar
2004. Galerija likovnih umjetnosti, Osijek
2005. Galerija likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“, Vinkovci
Muzej Mimara, Zagreb
2007. Galerija Stećak, Klek
Galerija Hrvatsko slovo, Zagreb
2008. Club-galerija Magis, Osijek
Spomen muzej J. J. Strossmayera, Đakovo
2011. Galerija Waldinger, Osijek
Hrvatska paneuropska unija, Zagreb
2013. Galerija Waldinger, Osijek
2014. Galerija „Slavko Kopač“, Vinkovci              
Muzej Mimara, Zagreb
2015. Zavičajni muzej Našice

SKUPNE IZLOŽBE
1994. Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, Osječki otvoreni atelijer
Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, Djela hrvatskih slikara i kipara Gospi od Utočišta u Aljmašu
1995. Zagreb, Osječki slikari u INI
Galerija Hrvatskog narodnog kazališta, Osijek, Likovni atelje HNK
1997. Gradski muzej, Vinkovci , 15. Slavonski biennale
MGC Gradec, Zagreb, Hrvatski obzori
1998. Galerija likovnih umjetnosti, Osijek,  16. Slavonski biennale
Gliptoteka HAZU Zagreb, Žrtve Bleiburga i križnog puta
2000. Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, 17. Slavonski biennale
2002. Galerija likovnih umjetnosti, Osijek,  18. Slavonski biennale
2011. Galerija likovnih umjetnosti Osijek, Darko Glavan i osječka umjetnička scena
2016. Galerija Waldinger, Osijek, 25. obljetnica Domovinskog rata „ Sjećanja“

NAGRADE I PRIZNANJA 
Priznanje 18. Slavonskog biennala, Osijek