U četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u edukativnoj dvorani Kneževe palače otvorena je izložba Paška čipka. Izložbu je pripremilo Društvo paških čipkarica „Frane Budak“, a organizator je Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar.

Prisutnima su se obratile voditeljica Etnološkog odjela i predsjednica Društva paških čipkarica „Frane Budak“ gospođa Neda Oroz.

Paška čipka je dominirajući  ukras na ženskoj nošnji (prsni dio opleća i na oglavlju, tzv. pokrivaci), posteljnom rublju, a kao samostalni ukras izdvaja se krajem XIX. stoljeća. Najznačajniji je tradicijski izričaj generacija žena grada Paga. Na izuzetnu vrijednost paške čipke te općenito dalmatinske narodne umjetnosti upozorila je grofica Natalia Bruckauffenberg.  Ona je potakla i osnivanje škole paške čipke 1907. Uz groficu N. Bruckauffenberg Bečki krug prijatelja dalmatinske narodne umjetnosti organizirao je 1905. u Beču u Muzeju za umjetnost i obrt izložbu dalmatinskog veza i čipke. Ista izložba bila je 1906. u Londonu. Sudjelovanje na ovim izložbama također je utjecalo na pokretanje i kontinuirani rad Škole paške čipke sve do 2. svjetskog rata da bi ponovno, na poticaj Društva hrvatskih intelektualki, Škola počela s radom tek 1994.

Nizom izložbi po čitavom svijetu Društvo paških čipkarica „Frane Budak“ od svog osnutka 1997. promovira pašku čipku samostalno ili zajedno s Etnografskim muzejom iz Zagreba, organizira radionice, tečajeve šivanja paške čipke te zajedno s Gradom Pagom i Turističkom zajednicom grada Paga organizira Međunarodni festival čipke već deset godina.

Od 2009. paška čipka je na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine velikom zaslugom i ovog Društva.

Izložena su 53 predmeta. Uz najstarije izloške – pokrivacu, opleća i posteljinu, najviše je izloženo različitih tabletića.

Šivanje paške čipke demonstrirala je gospođa Katica Vidolin, članica Društva paških čipkarica „Frane Budak“. Izložba je otvorena do 11. travnja 2019.

Fotogaleriju pogledajte ovdje