U četvrtak, 9. siječnja 2019. u 12 h u Kneževoj palači otvorena je izložba „Povijest kompjutera kroz zadarsko gospodarstvo“. Izložba predstavlja pregled tehnološke revolucije u Zadru: Tankerska plovidba, Dalmatinska banka, SAS, Bagat, Elektra.

Izložbu je otvorio autor izložbe Željko Škara te je nakon otvorenja održao vodstvo kroz izložbu.

Na izložbi je izložen i povijesni uzorak preteče današnjih hard diskova za čiji su prijenos trebala kolica. To je IBM disk jedinica sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, sa izmjenjivim čeličnim diskovima, koja je sličnija disketnoj jedinici početkom devedesetih. Svaka jedinica teška je preko deset kilograma, a kapaciteta po jedan MB. Pola stoljeća kasnije, razvoj kompjuterske tehnologije i elektroničke industrije smanjio je veličinu uređaja za stotine ili tisuće puta, a povećao kapacitet milijardu puta.

Najveći doprinos približavanju kompjuterskih tehnologija čovjeku izvan velikih kompanija i instituta dali su dizajneri i proizvođači prvog kućnog elektroničkog kompjutera Apple, Steven Paul Jobs i Steve Wozniak. Najrašireniji Apple II, proizvodila je tvrtka Apple od 1977. godine. Ovo računalo zasnovano je na mikroprocesoru MOS 6502 i svojom pojavom na tržištu potaknulo je mnoge druge tvrtke da se pridruže u stvaranju novih i boljih osobnih računala i korisničkog softvera.
 Pojava Apple II bila je izazov IBM-u u kreiranju svojeg osobnog računala IBM PC ili PC. U Hrvatskoj se proizvodio klon računala Apple II pod nazivom Ivel Ultra.

Razvoj procesora, osobito Z81, početkom osamdesetih godina, omogućio je proizvodnju cjenovno najpovoljnijeg računala i pored primjene u main frame kompjuterskoj industriji, otvorio je put  izgradnji malih "mikro" računala za kućnu, a kasnije i za poslovnu upotrebu - Spectrum 48, sa ROM 16 KB, te RAM memorijom od 48KB.

Univerzalni procesor Zilog Z80 je 8-bitni mikroprocesor kojeg je dizajnirala i  proizvela američka  tvrtka Zilog 1976. godine, a svoju namjenu pronašao je u brojnim računalnim sustavima, među ostalima korišten je i u vojne svrhe. Z80 bio je binarno sukladan sa procesorom Intel 8080, tako da se većina koda s mikroprocesora 8080 s manjim promjenama mogla izvoditi izravno na Z80.

Commodore 64, sa mikroprocesorom - MOS Technology 6510/8500, inačica MOS 6502 sa ugrađenim 6-bitnim U/I portom. RAM 64kB, ROM 20 KB, najpopularnije je kućno računalo dvadesetog stoljeća prodano u sedamnaest milijuna primjeraka.

Prvo PC računalo kakvim ga danas poznajemo izbacila je tvrtka IBM u kolovozu 1981. godine. Zbog svoje otvorene arhitekture sa procesorom Intel 8086, pokrenulo je cijelu industriju kompatibilnih strojeva, a zbog svoje dostupnosti je jedno od najraširenijih računarskih arhitektura do sada. Godinu i pol kasnije, u ožujku 1983. pojavio se prvi XT (službeno IBM PC XT, model 5160) koji je standardno imao tvrdi disk od 10 MB.

Intel 8086 osnova je razvoja IBM-ovog PC-a, 16-bitni mikroprocesor kojeg je razvila američka tvrtka Intel 1976. godine. Uspjeh PC platforme temelji se na otvorenoj arhitekturi i nižim cijenama memorijskih čipova, što je sa vrtoglavom prodajom i primjenom u svim životnim i poslovnim sferama dovelo do pada cijena i neprekidnog rasta funkcionalnosti.

Paralelnim razvojem kompjuterskih, elektroničkih, komunikacijskih tehnologija, razvojem lokalnih mreža, te umrežavanjem milijuna lokalnih mreža u globalnu mrežu, danas imamo džepnu verziju računala i telefona. Težine, veličine i procesorsko memorijski resursi suvremenih elektroničkih računala, neusporedivi su sa našim "prapovijesnim" eksponatima.

Izložba ostaje otvorena do 20. veljače 2020. godine.