U Edukativnoj dvorani Kneževe palače u srijedu, 15. svibnja 2019. otvorena je izložba „U slast!“ u organizaciji Pedagoške i Dokumentacijske službe uz stručnu suradnju kustosa iz Galerije umjetnina, odjela Muzej grada Zadra te Prirodoslovnog i Etnološkog odjela. 

Ova izložba prilog je Narodnog muzeja Zadar ovogodišnjoj  24. Edukativnoj muzejskoj akciji  na temu (Pre)hrana i Međunarodnom danu muzeja, 18. svibnja. Ovakve izložbe dobra su prilika da odabirom predmeta iz fundusa četiriju muzejskih odjela na interdisciplinaran način prikažemo raznolikost i slojevitost jedne teme u kulturno-povijesnom, tradicijskom, umjetničkom i prirodnoznanstvenom kontekstu.

Što jedemo te kako i od kuda nabavljamo hranu, na koji je način čuvamo, spravljamo, konzumiramo, te koja pomagala pri tome koristimo, u kojim prilikama i na koji način pristupamo prehrani, doprinos je materijalnoj i nematerijalnoj baštini jedne regije. I u tom smislu, Narodni muzej čuva vrijedno nasljeđe sjeverne Dalmacije koje ovom izložbom komuniciramo na informativan i edukativan način.

Izložba „U slast!“ osim što prati ovogodišnju temu EMA-e, (Pre)hrana, ujedno nas navodi na promišljanje o dostupnosti hrane u svijetu. Stoga se ovom izložbom želi potaknuti razmišljanje svih posjetitelja o hrani kao izvoru života, ali i o prehrani kao izvoru u umjetnosti.    

Uz otvorenje izložbe prof. kuharstva Renato Kraljev održao je predstavljanje kuharice „Autohtona kuharica Zadarske županije“. Riječ je o kuharici koja sadrži neke autohtone recepte pripreme hrane koji su na ovaj način spašene od zaborava. Izložba se može besplatno razgledati do 31. svibnja.

Fotogalerija ovdje