Međunarodna izložba plakata Tolerancija  otvorena je u četvrtak, 21. studenog 2019. u Kneževoj palači. Izložba je organizirana u suradnji sa svjetski poznatim dizajnerom i ilustratorom Mirkom Ilićem i Narodnim muzejom Zadar kao domaćinom.  

Izložba je koncipirana kao angažirani edukativni i kulturno-umjetnički projekt s namjerom podizanja svijesti u društvu o važnosti tolerancije. Svaki plakat, od ukupno 100 koliko ih je izloženo, odlikuje individualni autorski rukopis kojim dizajner prenosi vizualnu poruku koja za njega simbolizira toleranciju.

Projekt okuplja plakate nekih od najboljih svjetskih grafičkih dizajnera koji na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju, odnosno na barem minimum ljudskosti i razumijevanja za druge.

Izložba se organizira u studenom inače mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan tolerancije (16. studenog), a također je prilog programu obilježavanja Dana grada Zadra i 187. rođendana Muzeja.

Osim u dvoranama Kneževe palače, plakati iz kolekcije Tolerancija izloženi su i na zidu gradilišta Providurove palače  čime se ispoštovala ideja autora Ilića da se 20 % plakata izloži u javnom prostoru i time skrene pažnja šire javnosti na ovu temu.

Kustosica izložbe viša dokumentaristica Narodnog muzeja Zadar Natali Čop istaknula je kako je bila namjera da se uz samu izložbu priredi predavanje na temu značenja i uloge vizualnih komunikacija i dizajna u mediju plakata o čemu će u ponedjeljak, 25. studenog u 19 sati u  Multimedijalnoj dvorani izlagati teoretičar dizajna i predavač na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Feđa Vukić. Također, u suradnji s Pedagoškom službom muzeja organizira se edukativni program u obliku fokus grupa i radionica sa Školom za primijenjenu umjetnosti i dizajn iz Zadra.  

Vjerujemo kako ćemo izložbom i popratnim programima uspjeti potaknuti barem na razmišljanje o ovoj uvijek aktualnoj temi, a sve to u doticaju s vrhunskim imenima svjetskog dizajna, kazala je Natali Čop.  Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2019.