Otvorenje izložbe INTERPRETACIJE - istraživanje sinergije kazališnog kostima i scenskog prostora u galerijskom prostoru autorice Marije Šarić Ban održalo se u ponedjeljak, 20. studenog 2017. godine u izložbenim dvoranama Kneževe palače. Izložbu je otvorio Zadarski plesni ansambl performansom, izvođenjem sekvenci iz predstave „Kako je Potjeh tražio istinu“.

Autorica performativnom izložbom INTERPRETACIJE predstavlja  viđenje   vlastitog umjetničkog djela, plesno-dramske predstave „Kako je Potjeh tražio istinu“, počevši od likovne  ideje kroz istraživanje u nastajanju predstave,  do realizacije predstave u kazalištu i njene interpretacije kroz performativnu izložbu.  U izložbenom prostoru Kneževe palače autorica interpretirajući umjetničko djelo govori o svom shvaćanju, pristupu i nastajanju umjetničkog djela, u ovom slučaju sinergiji kazališnog kostima i scenskoga prostora i daje svoj doživljaj  iznoseći činjenice i objašnjavajući ih. Izložba govori  o tumačenju, objašnjenju i shvaćanju nastajanja kazališnog kostima i njegovoj funkciji i ulozi u sinergiji sa scenografijom i  scenskim prostorom.

Ovom izložbom  autorica   istražuje i dokumentira, izlaže  i educira na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti. Sve više svjedočimo iznimnom interesu za otkrivanje, dokumentiranje i organiziranje materijala, što zauzima posebno mjesto u istraživanju u suvremenim umjetnostima, kako likovnim tako i izvedbenim, te dovodi do formiranja novo-starih, inovativnih formi i potrebe za arhiviranjem i formiranjem fundusa. Takvim koncepcijama izložbi i projektima otvaraju se pitanja: kako umjetnici izdvajaju sadržaje, medije i teme, što se dešava s nositeljima vizualnog identiteta kazališnih predstava, scenografijom i kostimografijom kad predstava nije više na životu, da li su to samo izgubljeni predmeti, skice u fundusima ili mogu nastaviti život u izmijenjenim prostorima i funkcijama, u kojem su odnosu arhivi, fundusi, sjećanja i pamćenja, stvaramo li na taj način paralelne povijesti umjetnosti, paralelne svjetove? Jesu li arhivi tek pomoćno sredstvo arheologije znanja, te na koji način u galerijskom, muzeološkom, umjetničkom i scensko-izvedbenom kontekstu rekonstruiraju izrečeno ili zaboravljeno?

Izložba je realizirana u sklopu proslave Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana u suradnji autorice Marije Šarić Ban i Narodnog muzeja Zadar u prostoru Kneževe palače. Suradnja se temelji na organiziranju zajedničkih izložbi, pedagoškoj edukaciji, posudbi građe, popuni fundusa nacionalne baštine i kulture. Ovom izložbom nastavlja se iniciranje formiranja muzejskoga odjela za scenografiju, kostimografiju, lutke, tekstil, modu i odijevanje u Narodnom muzeju Zadar, Zadarskoj županiji i Gradu Zadru.

Izložba je otvorena do 28. studenog 2017. godine.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.