Narodni muzej Zadar poziva Vas na otvorenje izložbe „Hrana na crtežima Federica Fellinija“ u utorak, 29. rujna 2020. godine s početkom u 19 h u Kneževoj palači.

U Koncertnoj dvorani braće Bersa s početkom u 20 sati održat će se projekcija filma Amarcord.
Ulaz na projekciju je besplatan.

Napomena: Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta je ograničen te je mjesto za projekciju potrebno rezervirati putem e-mail adrese: info@knezeva.hr ili broja telefona 023/627-764.

Hrana na crtežima Federica Fellinija

„Hrana na crtežima Federica Fellinija” sastoji se od 19 djela koje je režiser izveo u različitim fazama svoje karijere, i to ne uvijek u eksplikativne svrhe, da svojim suradnicima dočara neku scenu ili kostim.
Značajan dio ove zbirke su crteži iz čuvene „Knjige snova”, dnevnika sanjanja kojeg je Fellini vodio tridesetak godina, a trenutno je izložen u Muzeju Grada Rimini.

Izložba je ostvarena zahvaljujući Upravnom odjelu za kulturu regije Emilia-Romagna, Kinoteci Općine Rimini, gastro-muzeju Casa Artusi, u organizaciji Talijanskog instituta kulture u Los Angelesu prigodom proslave stote godišnjice Fellinijevog rođenja.

Čitavo Fellinjevo djelo temelji se na djetinjstvu i sanjanju, a tako se i hrana, prikazana na crtežima koji čine ovu izložbu, pridružuje istom imaginariju. Tome u prilog govori i jedna upečatljiva priča Tonina Guerre iz predgovora knjige Marie Maddalene Fellini „Za stolom sa Fellinijem – Oskarovski recepti njegove sestre Maddalene”:

Kad god bi Federico naslonio vilicu na rub tanjura sa špagetima, uvijek bi mu nekako kapljica umaka pošpricala kravatu. Giulietta bi vikala na njega razrogačenih očiju. Ali bilo je i goreg. Jedno jutro bili smo na izlasku iz bara Canova na Piazzi del Popolo i baš u tom trenutku konobar je naslonio na šank košaru peciva s mortadelom.
- Ne može se odoljeti mortadeli – kaže mi Federico.
- Ja sam sit.
- I ja...ali mortadela ima okus po našem djetinjstvu.
- Kupi onda jedno da podijelimo.
Tako je i napravio. Dok je pokušavao prepoloviti pecivo, komadić masti poleti u zrak i padne Felliniju na leđa. Brzo smo otišli kući da damo jaknu kućnoj pomoćnici na čišćenje, ali dočekala nas je Giulietta i odmah se bacila na kauč vičući: „Pa ti si prvi čovjek na svijetu koji se uspio zamastiti i po leđima!”
Federico je snuždeno sjeo kraj nje i tiho rekao: „Ali uvijek je zadovoljstvo biti u nečemu prvi.”