Pozivamo Vas na otvorenje izložbe kostima La Commedia dell'arte - komedija maski autorice Marije Šarić Ban u utorak, 18. veljače 2020. godine s početkom u 12 sati u edukativnoj dvorani Kneževe palače. Izložba ostaje otvorena do 20. ožujka 2020. godine. 

Narodni muzej Zadar predstavlja

Izložbu kostima La Commedia dell'arte - komedija maski

Izložba predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell'arte, baziran na tipiziranim likovima i maskama. Commedia dell' arte se naziva i komedija maski, njena obilježja su profesionalizacija, maske i improvizacija. Na izložbi je izloženo dvadeset prikaza raznovrsnih likova iz commedie dell'arte, kostimi iz predstave Otello  u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, kostimi i skice iz predstava Ukroćena goropadnica (Shakespeare) i Skup (Držić) iz GK Komedija iz Zagreba, kostimografkinja Marija Šarić Ban. Izložba je osmišljena  u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u razvoju.

Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja suvremenih muzejskih praksi.

Izložba je edukativnog karaktera, uz izložbu autorica je osmislila radionice izrade maski u terminima: 19.2. - 27.2.2020. u suradnji sa pedagoginjom Lucijom Sekulom. 

Prijave i upiti za radionice na adresu: pedagog@nmz-hr 

Izložbom otvaramo pitanja:
Kako nastaje kostimografija za predstavu - od ideje do realizacije?
Što se događa sa kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu?
Nalazi li kostim u tom izmijenjenom obliku mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak?
Važnost suradnje školskih i muzejskih institucija?
Književna tema, likovna i scenska umjetnost u razvoju kreativnosti?