Narodni muzej Zadar poziva Vas na svečano otvorenje izložbe Strip-internet našeg doba Majstori baluna na blagdan sv. Stošije u subotu, 15. siječnja 2022. u 11 sati u maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače.  

Zadarski strip proizašao je iz Zadarske škola stripa čiji je početak vezan za kraj 80'- tih i početak 90' - tih godina te uz koju se vežu imena više od tri desetljeća poznata zadarskoj publici, Mojmir Mihatov, Živko Nimac, Tomislav Grbin, Julije Jelaska i Boris Mustać, od kojih je jedino Mihatov zapravo baš pravi karikaturist koji se sličicama bez riječi služi kao geg- strip pričom.

Zašto STRIP O HAJDUKU u Zadru ?! Razloga je više nego dovoljno. Naime, zadarski austrijski namjesnik u Dalmaciji bio je Niko Nardelli, a Zadar je bio glavni grad Dalmacije u vrijeme kada je Lucijan Stella (jedan od osnivača HNK Hajduk Split) 13. veljače 1911. godine predigao u Zadru pismenu registraciju kluba.

Priča Zadra i Hajduka, započeta registracijom u Zadru, nastavljena je brojnim zajedničkim utakmicama, a Luka Kaliterna, vratar Hajduka od 1912. godine te brat jednog od osnivača Hajduka Fabijana Kaliterne, (Duje iz Velog mista ) bio je i trener Zadra u sezoni 1975./1976.

„Da, strip je napravljen na osnovi proučavanja brojne dostupne literature o Hajduku te facebook grupe o povijesti Hajduka i djelomično prema seriji Velo Misto, koja je također, baš kao i moj strip MAJSTORI BALUNA, zapravo neformalna i neslužbena priča o povijesti Hajduka (neslužbena i neformalna zato što HNK Hajduk Split, kao ni organizacije TORCIDA SPLIT i ostale, ne stoje službeno ni u kom smislu (ni financijski ni materijalno ni moralno) iza izrade mog stripa koji je nastao iz čiste ljubavi prema klubu moje mladosti, mog djetinjstva, klubu čije je igre oduvijek bilo gušt gledati!“ (autor Julije Jelaska)