U Gradskoj loži u utorak, 18. prosinca 2018. godine svečano je otvorena izložba 18. triennale hrvatskog slikarstva Plavi salon naslovljen Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Prisutnima su se obratili ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr.sc. Renata Peroš, kustosica Galerije umjetnina NMZ-a dipl. pov. umj. Koraljka Alavanja, autor koncepcije prof. dr. sc. Vinko Srhoj i zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset hrvatskih autora mlađe generacije s devedesetak slikarskih radova u realističkoj tradiciji oslonjenoj na fotografsku i novomedijsku podlogu i svojevrstan su trend, gotovo main stream suvremene slikarske produkcije u Hrvatskoj.

18. Plavi salon posvećen je novom hiperrealizmu/fotorealizmu, a njegova privlačnost i omasovljenost posljednjih godina jednako je naglašena u svijetu i kod nas.

Srdačnu dobrodošlicu brojnoj publici zaželila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr.sc. Renata Peroš koja je iskazala zadovoljstvo što se izložbena sezona u izložbenim prostorima Narodnog muzeja Zadar završava jednom značajnom izložbom nacionalnog karaktera koja se održava u Zadru od 1957. godine.

Ova izložba održava se nakon one iz 2011. godine pod naslovom „U susret Plavom salonu-Umjetnik kao idealni lažljivac“ koja je nastojala popuniti veliku prazninu od zadnjeg 17. Plavog salona iz 2005. godine.

Zahvalila se nazočnim autorima na suradnji kao i muzejskim institucijama i privatnim kolekcionarima koji su ustupili djela za ovu izložbu.

Posebno je istaknula kako se nada da će Plavi salon ponovno uhvatiti svoj trogodišnji ritam i da će svi zaljubljenici u umjetnost moći uživati na 19. izložbi u zadarskim izložbenim prostorima u 2021. godini.

Na izložbi sudjeluju autori: Lovro Artuković, Sebastijan Dračić, Luka Dundur, Jadranka Fatur, Fedor Fischer, Martina Grlić, Mitar Matić, Ines Matijević, Duje Medić, Maja Pavin Radaljac, Pavle Pavlović, Valentina Supanz, Miran Šabić, Stjepan Šandrk, Robert Šimrak, Stipan Tadić, Eugen Varzić, Zlatan Vehabović, Matko Vekić, Ivana Vulić.

Izložba se priređuje u prostorima Galerije umjetnina, Kneževe palače i Gradske i traje do 10. veljače 2019. godine, a svečano ju je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać.