U petak, 5. listopada u Edukativnoj dvorani u Kneževoj palači održana je prezentacija edukativnog programa Narodnog muzej Zadar za školsku godinu 2018/2019 i demonstracija korištenja likovne tehnike zračni kist. Na prezentaciji i demonstraciji su sudjelovali djelatnici odgojno – obrazovnih institucija. Nakon kratkog predstavljanja edukativnog programa, koje je održala Lucija Sekula, muzejska pedagoginja Narodnog muzeja Zadar, sudionici su se pobliže upoznali s tehnikom zračnog kista, uz stručno vodstvo Marije Šarić Ban, dugogodišnje vanjske suradnice muzeja. Sudionici su imali priliku i sami se okušati u korištenju zračnog kista, uz stručnu pomoć Marije Šarić Ban i Franke Kotlar, asistentice pri izvedbi radionica. Nastale radove su ponijeli sa sobom kao uspomenu.

O tehnici zračni kist:

Zračni kist (airbrush) je mali, vrlo precizan pištolj za nanošenje boje. Djeluje tako da brzim potiskivanjem zraka kroz Venturijevu cijev uzrokuje vakum, a time i usisavanje boje iz spremnika. Zračni kist boju pomiješa sa zrakom i gura kroz vrlo fine mlaznice, koje ju raspršuju u vrlo fine kapljice. Zračni kist se može koristiti na svim površinama.
 U razdoblju od izuma zračnog kista razvile su se različite tehnike uporabe ovog alata. Osnovni način korištenja zračnog kista omogućava dodir više boja bez jasnih rubova, jedna boja se polako ulijeva u drugu. Slike napravljene zračnim kistom daju osjećaj lebdenja nad podlogom i nema jasnih granica između boja.

Za potrebe održavanja radionica u sklopu edukativnog programa NMZ-a zračni kist se koristi na platnu, a motivi izrade su prilagođeni izložbi uz koju se radionice održavaju. Tijekom ljeta 2018. uz izložbu „Enter into My Life – Andy Warhol“ održane su radionice zračnog kista na temu Pop arta.

Mogućnosti korištenja zračnog kista su raznovrsne i kao takve dodiruju se širokog spektra tema, a sljedeća planirana uporaba u Narodnom muzeju Zadar je uz izložbu „Bruno Milić- Zadar i umjetnik ili o umjetniku i gradu” na temu arhitekture i prostornog planiranja. Izložba se otvara u srijedu 10. listopada u Kneževoj palači.

 Zahvaljujemo svim sudionicima i radujemo se nastavku suradnje!

Fotogalerija