Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar pripremila je priručnik o iškoj keramici, tradicijskom lončarstvu otoka Iža koje je vrijedna nematerijalna kulturna baština jadranskog prostora. Budući da je Škola supotpisnik povelje o zaštiti i očuvanju ove vještine od zaborava, nastoji kroz predavanja, radionice i izradu priručnika pridonijeti očuvanju umijeća izrade iške keramike od zaborava.

Priručnik „Iška keramika“, koji je predstavljen je u utorak, 11. prosinca 2018. godine u Kneževoj palači, obuhvaća sve aktivnosti vezane uz suradnju Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Arheološkog muzeja te Narodnog muzeja Zadar na projektu očuvanja i zaštite iške keramike. Namijenjen je svim zaljubljenicima u kulturna blaga Hrvatske, učiteljima likovne kulture, nastavnicima likovnih umjetnosti i dizajna te učenicima osnovnih i srednjih škola.

Prisutnima su se obratili ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar Marjana Bakmaz, autorica priručnika profesorica Lea Ljuba Kocijan, urednica priručnika profesorica Bojana Vukojević, te pjesnikinja, autorica uvodne pjesme „Lopiž“ Ana Trninić.

U recitacijskom dijelu nastupili su glumac Mirko Šatalić s pjesmom „Lopiž“ i učenik Ivan Vidović s pjesmom Slavka Govorčina „Uljenica moje matere“.

Ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar Marjana Bakmaz kazala je kako se iskreno nada da će ovaj priručnik pomoći mnogima u upoznavanju ovog vrlo vrijednog kulturnog nematerijalnog dobra i da će njihov trud doprinijeti lakšem upoznavanju iške keramike mlađim naraštajima.

Predstavljanje je bilo popraćeno fotografijama tradicijskog lončarstva zadarskog kraja i otoka učenika fotografskog dizajna ŠPUD-a, a učenici aranžersko-scenografskog dizajna izveli su iški lopiž (tradicionalnu išku keramičku posudu) na ručnom lončarskom kolu.