U srijedu, 9. lipnja 2021. u atriju Kneževe palače predstavljena je knjiga "Arbanaško-hrvatski rječnik s gramatikom" dr. sc. Maximiljane Barančić.

Potaknuta činjenicom da postoji samo Rječnik govora zadarskih Arbanasa dr. Krune Krstića iz 1987. godine autorica je odlučila napisati Hrvatsko-arbanaški rječnik s ciljem da, kao izvorna govornica arbanaškoga govora i pripadnica arbanaške zajednice, vlastitim naporima doprinese očuvanju tog idioma.    

Tako je nastao Hrvatsko-arbanaški rječnik s gramatikom čija je promocija održana u studenom 2020. godine. Kako bi što vjernije oslikala leksičko blago svakodnevnoga govora zadarskih Arbanasa javila se potreba za pisanjem Arbanaško-hrvatskog rječnika.

Knjigu su predstavile prof. Lucija Perović, članica Upravnog odbora Kulturno-umjetničke udruge Vicko Zmajević, izv.prof.dr.sc. Lucija Šimičić s Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru, glumica Kazališta lutaka Zadar Gabrijela Meštrović Maštruko i autorica dr.sc. Maximiljana Barančić.

U glazbenom djelu nastupila je Klapa Munita, a polaznice tečaja arbanaškog govora Ines Barančić, Agata Karuc, Ivona Karuc, Antea Ćosić, Emanuela Ćosić, Nida Ninić otpjevale su poznatu arbanašku pjesmu Zogu i verës (Ljetna ptica).