U utorak, 30. listopada 2018. u Kneževoj palači predstavljena je knjiga „Stražnjoškržnjaci Jadranskoga mora“ autora Jakova Prkića, Alena Petanija, Đanija Iglića i Lea Lanča.

Ideja o izradi ove knjige nastala je početkom 2015. godine na inicijativu Alena Petanija i Đanija Iglića koji su dodatni poticaj dobili od strane posjetitelja njihovih izložbi  na temu morske faune, s posebnim naglaskom na malakologiju. Na tim izložbama su bile prezentirane i brojne fotografije živih mekušaca, naročito stražnjoškržnjaka.

Među raznim pozitivnim komentarima posjetitelja bilo je i sugestija da se sve te fotografije objave u formi knjige ili kratke brošure.

Ova knjiga ima dva glavna cilja. Prvi cilj je da se putem popisa hrvatskih vrsta upozna znanstvena javnost s jednim dijelom bogate malakofaune, a drugi da se putem slikovnog atlasa pruži dovoljno elemenata za lakšu determinaciju primjeraka i vrsta na koje ronioci, podvodni fotografi i znanstvenici naiđu prigodom  ronjenja ili znanstvenih istraživanja.  

Autori se nadaju da će ova knjiga u budućnosti rezultirati povećanjem interesa za istraživanjem bioraznolikosti naše morske faune, kako od strane profesionalnih biologa, tako i od strane entuzijasta i zaljubljenika u more.

U glazbenoj dijelu nastupili su Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Fotogaleriju s predstavljanja možete pogledati ovdje