Povodom Međunarodnog dana muzeja Narodni muzej Zadar pripremio je slijedeće programe:

  • Parkovi Zadra – virtualna izložba

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, Narodni muzej Zadar obilježit će virtualnom izložbom kojom muzejski odjeli i stručne službe, svatko sa svog stručnog muzeološkog polazišta daju osvrt na parkove Zadra, a sve to oplemenjeno vizualnim prilozima iz fundusa i fototeke, kao i edukativnim igrama.

U okviru krovne teme „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“, predložene od ICOM-a za 2020. godinu,  u muzeju  smo podtemu parkova prepoznali kao prikladnu za ilustraciju promicanja i razumijevanja različitosti i inkluzivnosti. 

Kao umjetno oblikovani otvoreni prostori, parkovi su prije svega djela ljudske kreacije i kao takvi predstavljaju kulturnu, ali i vrlo vrijednu prirodnu baštinu.  Kao kuriozitet treba istaknuti da se prvi dalmatinski javni park otvara upravo u Zadru 1829. godine.  Nekada mjesta uživanja i privilegij visokih društvenih slojeva, parkovi su danas mjesta raznolikih aktivnosti svih stanovnika suvremenog Zadra. O tim raznolikostima i funkcijama, kako u prošlosti tako i sadašnjosti, ovom virtualnom izložbom svoj osvrt daju Galerija umjetnina, odjel Muzej grada Zadra, Prirodoslovni odjel i Etnološki odjel te Dokumentacijska služba i Pedagoška služba.

Kroz fotografije i razglednice iz fundusa Galerije umjetnina i Muzeja grada Zadra pratimo povijest i razvoj parkova kao omiljenih mjesta druženja i relaksacije. Parkovi su oduvijek bili omiljeni motivi zadarskih fotografa poput Tomasa Burata, Ante Brkana, Vicka Zaninovića i Zvonimira Novakovića, pa njihove fotografije čine dio ove virtualne izložbe.

Prirodoslovni odjel daje pogled na urbanu bioraznolikost gradskih parkova jer je zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima, očuvanjem, revitalizacijom i stvaranjem mreže raznolikih staništa, od velikog značaja za zaštitu prirode, ali i poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva.

Na funkciju parka nekad i danas s sociološko-antroploškog gledišta osvrt će dati Etnološki odjel. Inkluziju muzeja u parkove i obratno donosi Dokumentacijska služba pregledom izložbi, izdanja i edukativnih projekata vezanih uz parkove, dok će Pedagoška služba na temelju virtualnih izložbi svih odjela ponuditi edukativni program koji sadrži kviz za srednjoškolce, crteže za bojanje za najmlađe, križaljku za malo starije te osmosmjerku i puzzle za sve.

IMPRESSUM

PARKOVI ZADRA

Virtualna izložba i edukativni program Narodnog muzeja Zadar povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2020.

IZDAVAČ

Narodni muzej Zadar

ZA IZDAVAČA

mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar

 

ORGANIZATOR

Odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar: Prirodoslovni odjel, Etnološki odjel, Galerija umjetnina, odjel Muzej grada Zadra, Dokumentacijska služba, Pedagoška služba

AUTORI IZLOŽBE

Nevena Štokić, Snježana Vujčić-Karlo, Natali Čop, Jasenka Lulić Štorić, Marija Šarić Ban, Hrvoje Perica, Ivana Dražić, Lucija Sekula

TEKSTOVI

Nevena Štokić, Snježana Vujčić-Karlo, Natali Čop, Jasenka Lulić Štorić, Marija Šarić Ban

IZRADA EDUKATIVNOG MATERIJALA

Lucija Sekula

ILUSTRACIJE

Marija Šarić Ban

IZRADA PREZENTACIJA I VIDEA

Nevena Štokić, Snježana Vujčić-Karlo, Natali Čop, Jasenka Lulić Štorić, Marija Šarić Ban

Svibanj 2020., Narodni muzej Zadar

  • On line natječaj „Sve je to ljubav“ u okviru 25. Edukativne muzejske akcije na temu Ljubav

Prema prijavljenom  programu,  u sklopu 25. Edukativne  muzejske akcije u Edukativnoj dvorani Kneževe palače planirana je izložba Dokumentacijske i Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar  s predmetima iz fundusa na temu Ljubav. S obzirom na novonastalu situaciju vezano uz COVID-19  i zatvaranje muzejskih prostora za posjetitelje u terminu u kojem je izložba trebala biti otvorena, izložba će se održati u drugom terminu, a prilagodbom  teme  trenutnoj situaciji odlučili smo napraviti natječaj „Sve je to ljubav“.  Natječajem  pozivamo sve generacije  da od 20. 04. 2020. do 18. 05. 2020. pošalju svoje likovne, fotografske  i  literarne  radove na e-mail adresu lucijasekula.nmz@gmail.com ili u inbox Facebook stranice Narodnog muzeja Zadar.

Pristigli radovi biti će objavljeni na našoj Facebook stranici. Autor rada s najviše oznaka „sviđa mi se“ (lajka) dobit će prigodnu nagradu nakon završetka natječaja.

 U ponedjeljak 18. svibnja (Međunarodni dan muzeja) objaviti ćemo dobitnika nagrade. Svi radovi će se objaviti bez imena autora (ime autora će biti poznato djelatnicima muzeja). Na natječaj se mogu prijaviti sve osobe bez dobne granice i bez ograničenja broja poslanih radova po osobi.

  • MUZEOFONIJA – vidcast Narodnog muzeja Zadar

U potrazi za novim načinom komuniciranja sa javnošću putem digitalnih platformi Marketinška služba Narodnog muzeja Zadar kreirala je novi internetski medijski format - vidcast Muzeofonija.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u ponedjeljak 18. svibnja 2020. godine premijerno će se na kanalima Narodnog muzeja Zadar prikazati prva u nizu emisija Muzeofonije.

Naši voditelji i suradnici iz emisije u emisiju ugošćavat će nove goste koji će komentirati uvijek aktualne teme kako iz kulture, umjetnosti tako i iz naše svakodnevice.

Ovaj videoblog događanja u muzeju će na zabavan i edukativan način javnosti približiti djelovanje i prostor muzeja, povećati prisutnost muzeja na digitalnim platformama, povećati utjecaj muzeja na kulturni život grada te doprijeti do nove publike.

Muzeofoniju možete pratiti na društvenim mrežama Narodnog muzeja Zadar i Kneževe palače te na službenom YouTube kanalu Narodnog muzeja Zadar.

https://www.youtube.com/channel/UCo4p3iQJhsBAy6CaqXZyWfg/videos

#ostanisnama #kulturanadistanci #muzeofonija

IMPRESSUM

Autor:

Lorena Peroš

Suradnici:

Ivana Pavlović
 Marija Vidučić                  
 Damir Granić
 Marko Kujundžić
 David Šimičić

Produkcija:

Marketinška služba Narodnog muzeja Zadar
 Forte digital

Proizvodnja:

Svibanj, 2020.