Srijeda, 15.5. 2019 

u 11:00 sati, Edukativna dvorana Kneževe palače otvorenje izložbe „U slast!“

Izložbom će se prikazati odabrani predmeti iz fundusa četiriju muzejskih odjela kojima ćemo ukazati na raznolikost i slojevitost prehrane u kulturno – povijesnom, tradicijskom, umjetničkom i prirodnoznanstvenom kontekstu.

Program uz izložbu:

15. 5. 2019.

- Predstavljanje autohtonih jela Zadarske županije profesora kuharstva Renata Kraljeva

21. 5. 2019.

- Edukativni kviz na temu prehrane za učenike srednje škole (prijave na pedagog@nmz.hr)

Petak, 17.5. 2019.

  •  u 10:00 sati radionica Potraga za skrivenim receptima – za učenike u nižim razredima osnovne škole, atrij Kneževe palače (prijave na pedagog@nmz.hr)
  • 10:00 sati besplatno vodstvo za građanstvo „Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar)“, izložbene dvorane na prvom katu Kneževe palače


Subota, 18. 5. 2019.

Svi odjeli i izložbeni paviljoni u subotu, 18. svibnja otvoreni su za posjetitelje od 9:00 do 13:00 sati.


Kneževa palača, izložbeni paviljon NMZ-a, Poljana Šime Budinića 3

Izložba „Biološka raznolikost“ iz ciklusa izložbi Tajne muzejskih čuvaonica, u organizaciji Prirodoslovnog odjela NMZ-a, kutna izložbena dvorana, prizemlje

Ovo je treća izložba u nizu iz ciklusa TAJNE MUZEJSKIH ČUVAONICA koje Prirodoslovni odjel organizira povodom dana značajnih za zaštitu prirode. Ovom izložbom, kao i popratnim predavanjima želi se skrenuti pozornost o važnosti očuvanja okoliša i prirodne bioraznolikosti kao temelja za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Na izložbi su prikazane životinje iz raznih dijelova svijeta koje obitavaju na različitim staništima kako bi se što zornije ukazalo na bogatstvo vrsta i potaknulo razmišljanje o potrebi njihovog očuvanja. Sredstva za održavanje izložbe osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zadarska županija. Izložba se može razgledati do 25. svibnja 2019.

Izložba „U slast!“ povodom 24. EMA-e na temu (Pre)hrana, Edukativna dvorana, prizemlje

Izložba „U slast!“ prilog je Narodnog muzeja Zadar ovogodišnjoj 24. Edukativnoj muzejskoj akciji na temu (Pre)hrana i Međunarodnom danu muzeja, 18. svibnja. Izložbom će se prikazati odabrani predmeti iz fundusa četiriju muzejskih odjela kojima ćemo ukazati na raznolikost i slojevitost prehrane u kulturno – povijesnom, tradicijskom, umjetničkom i prirodoznanstvenom kontekstu.

Izložbu organiziraju Pedagoška i Dokumentacijska služba uz stručnu suradnju kustosa iz Galerije umjetnina, odjela Muzej grada Zadra te Prirodoslovnog i Etnološkog odjela. Izložba se može besplatno razgledati u edukativnoj dvorani Kneževe palače od 15. do 22. svibnja 2019.

Izložba „Kallay collection/Zbirka Kallay – od Crne zastave do Crne linije“, izložbene dvorane u prizemlju

U organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Kolekcija Kallay obuhvaća vrhunska djela hrvatske moderne te hrvatske i regionalne avangardne i neoavangardne umjetnosti. Predstavljen je izbor iz kolekcije koji obuhvaća vrhunska djela hrvatske umjetnosti kroz 20. stoljeće. Na izložbi je zastupljeno preko 60 djela i 50 autora među kojima su Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Mato Celestin Medović, Ignjat Job, Juraj Plančić i mnogi drugi predstavnici moderne te autori i grupacije koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća kao što su EXAT 51 (zastupljen radovima Vlade Kristla, Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srneca), Gorgona (Dimitrija Bašičevića-Mangelosa, Miljenka Horvata, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Josipa Vanište), Grupa šestorice autora (Borisa Demura, Željka Jermana, Vlade Marteka, Svena i Mladena Stilinovića) zatim Ivo Gattin, Tomislav Gotovac, Goran Trbuljak. Na izložbi se može pogledati i antologijska slika hrvatske moderne autora Ljube Babića Crna zastava iz 1916. godine. Izložba je ostvarena sredstvima Grada Zadra i Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ostaje otvorena do 25. svibnja 2019. godine.

Izložba „Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar)“ – stalna izložba, prvi kat

Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga.
 Rat je još trajao, a već su bila započela istraživanja dijelova Kneževe palače. Izloženi eksponati govore o ljudima i vremenu, o trajanju koje se odnosi na samo jedan dio zadarske povijesti koje obuhvaća nekoliko stoljeća, a vaša pažnja i razumijevanje složiti će ih u cjelinu.