U prepunoj maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače u petak, 12. srpnja 2019. godine svečano je otvorena izložba slika i nakita Šarolika estetika naše svakodnevice autorice Maje Usmiani.

Prisutnima su se obratile voditeljica službe za održavanje kulturno-povijesnog kompleksa Kneževe palače i odjela za marketing mr.sc. Lorena Peroš, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju grada Zadra mr.sc. Anita Gržan Martinović i autorica Maja Usmiani.

Maja Usmiani profesorica je talijanskog jezika i umjetnica iz New Jersey-a gdje živi već duže vrijeme. Svoju ljubav prema talijanskom jeziku i kulturi ispreplela je sa svojom strašću prema umjetnosti i nakitu.

Njezin je rad pod utjecajem umjetnosti Giorgia Morandija, majstora tihih kompozicija i mira. Iako Majine slike nose nevidljivu nit koja se drži Morandijeve kompozicije i stila, njezini svakodnevni predmeti i cvijeće žive u bojama. Predstavljeni radovi, njezine slike i nakit, nadahnuti su njezinim uspomenama na Zadar i dubokom povezanošću sa sjećanjima, mirisima, i osjećajima mjesta.

Autorica nas poziva da zastanemo i udahnemo tišinu uobičajenih, ali intimnih predmeta pored kojih prolazimo svakodnevno, da bismo vidjeli ljepotu trenutka. Poziva nas da uronimo u njezin svijet boja.

Svoje radove izlagala je u SAD-u, na grupnim i samostalnim izložbama. Njezina zadnja samostalna izložba bila je u galeriji Montclair u New Jersey-u, a ovo je prva izložba u rodnom gradu koja ostaje otvorena do 12. kolovoza.