Kad kažemo turbofolk  mislimo li na  glazbeni žanr ili i način življenja?

Na to pitanje kao i na brojna druga vezana uz popularnu temu turbofolka, svoje odgovore  pokušala je dati mlada benkovačka spisateljica Viktorija Božina koja je u četvrtak, 12. srpnja 2018. u atriju Kneževe palače na trećoj večeri programa 15 Minutes of Fame predstavila svoj roman prvijenac “Turbofolk“.

Ovaj zreo, dojmljiv, duhovit, pametan i borben roman u prvom licu o studiju u Zadru, benkovačkim korijenima, ženskom prijateljstvu, životu i ljubavi, Betty Blue i profesoru Škifiću, hrvatskoj svakodnevici gdje se skromni studentski budžeti u zemlji znanja i smiješka popunjavaju ropskim radom preko ljeta, zanimljivo je i vrijedno štivo koje je svoje svjetlo dana ugledalo u travnju ove godine. Roman pripada coming out of age žanru, a do naslova je došla zahvaljujući istoimenom hitu Ramba Amadeusa u kojem je sažeto što to turbofolk jest, a što se oslikava i u samom romanu.

Božina, simpatična i komunikativna studentica, zadnje godine diplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti Sveučilišta u Zadru u svom romanu posebno je obradila položaj žene.   Amelie, Betty i Cvita su tri različita tipa žene, ali sve tri dijele iskustva koja valjda svaka žena u nekom trenutku života prođe, a to su nevoljenost, petljanje s krivima dok je pravi tko zna gdje, strah od trudnoće, grižnja savjesti, svjesnost da im društvo, uglavnom zato što su žene, ne odobrava određenu vrstu ponašanja.

Roman je autobiografski inspiriran i stoga nije slučajnost da je radnja smještena upravo u Zadru; „Gradu koji ne nudi mnogo, osim visokih cijena i zalaska sunca.“ Prema tome, kako kaže spisateljica, nije bilo ni potrebe smišljati neki drugi grad koji bi poslužio kao mjesto radnje.

Viktorija je poseban naglasak stavila na benkovački govor. U romanu, kao i u većini njenih kratkih priča, prisutan je taj isti vlaški govor koji je nadahnjuje i pretežno služi u svrhu prikaza svijeta iz kojega glavni lik potječe i u svrhu prikaza svojevrsne raskoljenosti glavnog lika.

Vjerujemo da ćemo o Viktoriji i njenim budućim romanima imati prilike još puno čuti. Sretno!