ETNO DANI tradicionalna je kulturna manifestacija u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije. Prvotno zamišljena kao Smotra folklora Zadarske županije inicirana je 2012. godine, te s godinama uključuje sve veći i raznovrsniji broj sudionika, promijenivši naziv u ETNO DANE. Nastupi kulturno umjetničkih društava nadopunjavaju se sa dodatnim sadržajima i programima vezanih uz narodne običaje.

Program ovogodišnjih ETNO DANA predstavili su ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr.sc. Renata Peroš,  voditeljica Etnološkog odjela NMZ-a dr.sc. Jasenka Lulić-Štorić i muzejski pedagog Domagoj Dražina na press konferenciji održanoj u četvrtak, 3. svibnja u Kneževoj palači.  

Kulturna manifestacija ETNO DANI priređuje se sedmu godinu za redom te započinje u subotu 5. svibnja sa završnicom u petak 1. lipnja 2018.  Različiti programi odvijati će se u različitim muzejskim prostorima i na nekoliko lokacija stare gradske jezgre.

Raznolikost i bogatstvo seoske tradicijske kulture ovoga kraja javnosti će se prezentirati kroz različita događanja: edukativne radionice, zabavne igre, pričaonice, izložbe i filmske projekcije, radionicu glazbeno-plesnog folklora, etno performans, degustaciju tradicijske hrane te na koncu kao vrhunac manifestacije, Etno dani završavaju dvodnevnim nastupom KUD-ova na Smotri folklora.

Smotra folklora izvrsna je prilika da se kroz nošnju, ples i pjesmu upoznamo s raznolikostima dinarske i jadranske tradicijske kulture sjeverne Dalmacije (Zadarske županije).


PROGRAM ETNO DANA U KNEŽEVOJ PALAČI:


UTORAK, 8. 5. 2018.

Poljana Šime Budinića, Kneževa palača - edukativna dvorana

12 h          otvorenje izložbe Planika - zaboravljena hraniteljica Mediterana - gostuje Osnovna škola   

                  Bartula Kašića Zadar - Učenička zadruga Maraška

19  h         Dora Dunatov, muzikologinja, Zadarski tanac kao novonastala tradicija - predavanje


UTORAK, 15. 5. 2018.

Poljana Šime Budinića, Kneževa  palača - edukativna dvorana

19 h          dr.sc. Ana Marija Kurilić (Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru) Tekstilno umijeće u antici -    

                  predavanje


ČETVRTAK, 31. 5. 2018.

Poljana Šime Budinića, Kneževa  palača

22 h        okrugli stol - stručno povjerenstvo Smotre folklora i voditelji kulturnoumjetničkih

               društava


PETAK, 1. 6. 2018.

Poljana Šime Budinića, Kneževa palača

22 h      okrugli stol - stručno povjerenstvo Smotre folklora i voditelji kulturnoumjetničkih

             društava