Narodni muzej Zadar je 2011. godine uz pomoć Grada Zadra i zadarskog Konzervatorskog odjela pokrenuo je akciju privremenog osposobljavanja nekoliko dvorana u izložbene svrhe. Postavljena je arhitektonska instalacija zadarskih arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića koja izgleda poput »krletki« koje grade prostor unutar prostora pogodan za izlaganje. Izložbeni pontoni bili su međusobno povezani drvenim pasarelama i tunelima, a uz izložbene dvorane uređena je i jedna prostorija u kojoj se nalazi Pomorska zbirka.

U svibnju 2011. godine otvoren je dio preuređenog prostora nekoliko dvorana Kneževe palače u Zadru, koji je korišten za privremene izložbe Narodnog muzeja Zadar. Ubrzo nakon otvaranja, Kneževa palača je prepoznata kao jedna od najatraktivnijih gradskih lokacija te je u svojim prostorima ugostila izložbe, prigodne izložbe za značajne obljetnice, koncerte, kazališne predstave, međunarodni filmski festival, diplomatske i gradske prijeme.

Koncept projekta "Krletke"

Recesijska vremena pomaknula su očekivano vrijeme realizacije projekta Baštinskog muzeja, kustosi su ostali bez izložbenih prostora, a Kneževa palača ostala je napuštena kao zamrznuto gradilište. Projekt privremenih izložbenih dvorana bio je zapravo samo jedno „veliko pospremanje“ gradilišta: cijevne skele, punti, daske, zaštitne mreže zauzimaju nova mjesta i stvaraju nove oblike.

Unutar amfilade dvorana Kneževe palače nastaje amfilada izložbenih „krletki“. Nastaje niz izložbenih pontona, sojenica koje su dilatirane od zidova, stropova, ali i podova, koji tvore volumene unutar volumena dvorana palače. Izložbeni pontoni su međusobno povezani drvenim pasarelama, tunelima.

Projekt je realiziran isključivo donacijama, te je svaku „krletku“ izgradila po jedna zadarska građevinska tvrtka uglavnom koristeći reciklirani građevinski materijal. Kada dođe vrijeme za realizaciju Baštinskog muzeja svaki od izvođača moći će razmontirati svoju „krletku“ te materijal upotrijebiti možda čak i na istom gradilištu.